Tedarik zinciri yönetiminde çevik (Agile) yaklaşımlar: Tedarikçi yönetiminde hikâye puanı (SP) ve kozmik işlev puanı (CFP) kullanımı
Agile approaches in supply chain management: Story point (SP) and cosmic function point (CFP) usage in agile vendor management
- Tez No: 581333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİM YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevik Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri, Tedarikçi Yönetimi, Çevik Tedarikçi Yönetimi, Hikâye Puanı, Kozmik İşlev Puanı, CFP, ISO 19761, Çevik Yöntemler, Scrum, Kanban, Canlı (Interaktif) Poster, Agile Supply Chain, Supply Chain, SCM, Agile Vendor Management, Vendor Management, Story Point, Cosmic Function Point, CFP, ISO 19761, Agile Methods, Scrum, Kanban. Interactive Poster
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tedarikçi yönetiminde maliyet tahminlemesi büyük önem taşır ve çevik olmak önemli bir rekabet avantajı sağlar. Müşteri taleplerinde ve piyasalarda meydana gelen beklenmedik ve ani değişikliklere karşı firmaların hacimsel ve çeşitlilik açısından cevap verebilme yeteneği olarak tanımlanan çeviklik, son yıllarda tedarik zinciri literatüründe ve uygulamalarında büyük önem kazanmıştır. Birçok araştırmacı, işletmeler için çevikliği önemli bir rekabet avantajı olarak değerlendirmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin en büyük teknoloji ve iletişim hizmetleri sağlayıcısı firmalarından birinin yazılım geliştirme ekiplerinin tedarikçi yönetimini sürecini çevik prensiplerle daha verimli yönetilebileceği konusu araştırılmıştır. Çevik tedarikçi yönetiminin kavramsal çerçevesi çizmiş, yazılım geliştirme yapan tedarikçilerin yazılım geliştirme ölçüm metrikleri olan Hikâye Puanı (SP: Story Point) ve Kozmik İşlev Puanı (CFP: Cosmic Function Point) kullanması durumunda özellikle maliyetleme ve ölçeklendirme verimliliği üzerine çalışılmıştır. Her iki yazılım geliştirme ölçüm metriğinin farklı ve benzer yönleri incelenmiştir. Çevik yöntemlerde en sık kullanılan metrikler Hikâye Puanı (SP: Story Point), Kozmik İşlev Puanı (CFP: Cosmic Function Point)'dir. Hikaye Puanı (SP:Stroy Point) sübjektif olmakla birlikte kullanışlı ve basit olduğundan projelerin maliyet tahminlemesinde ve ekiplerin hız ve kapasitelerinin hesaplanmasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kozmik İşlev Puanı (CFP: Cosmic Function Point) ise yazılım işlevsel kapsam büyüklüğünün ölçümünde kullanılan ve aynı zamanda bir ISO standardı da (ISO 19761) olan objektif bir metriktir. Yazılım geliştiren tedarikçilerin yaptığı işlerin büyüklüğünü ölçmek amacıyla kullanılan teknikler araştırılmış ve çevik pratiklerinin çevik tedarikçi yönetimindeki olgunluk analizi yapılarak etkilenen özellikleri incelenmiştir. Çevik tedarikçi yöntemi ile çalışan yazılım geliştirme tedarikçilerinin, yazılım geliştirme ölçümünde Hikaye Puanı (SP: Stroy Point) metriğinin işin anlık büyüklüğünün ölçülmesinde daha etkin bir araç olduğu, Kozmik İşlev Puanı (CFP: Cosmic Function Point)'nın ise tedarikçilerin çevik ekipler ile ürettiği çıktıların büyüklük ve kalitesinin zaman içindeki trendinin ölçülmesinde ve yine çevik yöntemlerle çalışan ortamlarda tedarikçi ödemelerinin belirlenmesinde daha objektif sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Ek olarak Çevik pratiklerinin farklı gelişim hedeflerine etkisinin ölçümlenmesi için yaklaşık 1000 (bin) kişinin değerlendirmesine açılan canlı (interaktif) poster çalışması yapılarak sonuçlar paylaşılmıştır. Bu çalışmanın aynı zamanda, çevik tedarikçi yönetimi ile ilgili yapılan çalışma sayısının yetersiz olması sebebiyle literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cost estimation is of great importance in supplier management and being Agile provides a significant competitive advantage. Agility, defined as the ability of companies to respond to unexpected and sudden changes in customer demands and markets in terms of volume and diversity, has gained great importance in supply chain literature and applications in recent years. Many researchers consider agility as an important competitive advantage for businesses. In this study, Turkey's largest technology company and provider of communications services from one supplier management software development teams manage the process of agile principles could be subject to more efficiently investigated. The conceptual framework of agile supplier management has been drawn and the costing and scaling efficiency has been studied in case the software development suppliers use Story Point (SP: Story Point) and Cosmic Function Point (CFP), which are software development measurement metrics. Different and similar aspects of both software development measurement metrics were examined. The most commonly used metrics in agile methods are Story Point (SP: Story Point), Cosmic Function Point (CFP). Although Story Point is subjective and useful and simple, it is widely used in cost estimation of projects and in calculating the speed and capacity of teams. The Cosmic Function Point (CFP) is an objective metric used to measure the functional scope size of the software, which is also an ISO standard (ISO 19761). The techniques used to measure the magnitude of the works performed by the software developing suppliers were investigated and the properties of the agile practices were analyzed through maturity analysis in agile supplier management. Software development suppliers working with the agile supplier method, software development measurement Story Point (SP: Stroy Point) metric is a more effective tool to measure the instantaneous size of the work, while Cosmic Function Point (CFP: Cosmic Function Point) is the output of suppliers with agile teams. It has been observed that it gives more objective results in measuring the trend of size and quality over time and also in determining supplier payments in agile working environments. In addition, in order to measure the impact of Agile practices on different development goals, a live (interactive) poster was opened for the evaluation of approximately 1000 (thousand) people and the results were shared. This study also aims to contribute to the literature due to insufficient number of studies on agile supplier management.