Farklı kültürel değerlere sahip ortaokul 7. sınıf öğrencilerin matematiksel düşüncelerinin incelenmesi: Bir etnomatematik uygulaması
Investigation of the mathematical thoughts of middle school 7th grade students with different cultural values: An ethnomathematics practice
- Tez No: 581355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Etnomatematik, Kültür, Matematiksel düşünme, Problem çözme, Mathematics education, Ethnomathematics, Culture, Mathematical thinking, Problem solving
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, bir etnomatematik etkinliği aracılığıyla, farklı kültürel değerlere sahip ortaokul 7. sınıf öğrencilerin matematiksel düşüncelerini incelemektir. Nitel araştırma yaklaşımı kapsamında gerçekleştirilen bu araştırmada etnografik durum çalışması araştırma deseni benimsenmiştir. Araştırmanın uygulamasının yapılacağı okullar ve araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde bulunan bir devlet okulunda ve Mersin ili Silifke ilçesinde bulunan iki devlet okulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencilerinden toplam beş öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerden etnomatematik etkinliği aracılığıyla elde edilen araştırma verileri betimlenerek, ortaokul matematik öğretim programı ve araştırma öncesinde belirlenen kavramsal çerçeve kapsamında analiz edilmiştir. Analiz sonucunda öğrencilerin, okul matematiği kapsamında öğrendikleri matematiksel bilgi ve düşünme süreçlerinin yanında okul matematiği kapsamında öğrenmedikleri matematiksel bilgiler kullandıkları ve matematiksel düşünce süreçleri izledikleri sonucu elde edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin, sahip oldukları kültürlerdeki aktivitelere bağlı olarak, matematiksel becerileri arasında farklılıklar bulunduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the mathematical thoughts of middle school 7th grade students with different cultural values through an ethnomatematics activity. Ethnographic case study research design was adopted in this study conducted within the scope of qualitative research approach. The schools and the participants of the research were determined by purposive sampling method. The participants of the study consisted of a total of five students from seventh grade students studying in a public school in Odunpazarı district of Eskişehir province and two public schools in Silifke district of Mersin in 2017-2018 academic year. The research data obtained from the students through the ethnomatematic activity were described and analyzed within the context of the middle school mathematics curriculum and the conceptual framework determined before the research. As a result of the data analysis, besides the mathematical knowledge and thinking processes that students have learned within the scope of school mathematics, they have been using mathematical knowledge and following mathematical thought processes that they have not learned within the scope of school mathematics. In addition, there are differences between students' mathematical skills depending on the activities in their cultures.