Hamdi Baba Divanında din ve tasavvuf
- Tez No: 581398
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜZEYİR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamdi Baba, Divan, Din, Tasavvuf, Ayet, Hadis, Hamdi Baba, Divan, Religion, Sufism, Verse, Hadith
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Muhammet Hami Baba 19.yy da Antep 'te yetişmiş olan Rufai tarikatına bağlı olmakla birlikte Bektaşi erenlerine gönül veren bir tekke şairidir. Hayatı ile ilgili kayda değer bir durum da kendisi Bektaşi geleneğine sahip olmasına rağmen beş kuşaktan kendisine kadar gelen Bostancı cami imamlığını devam ettirmiş olmasıdır. Şiirlerinde Hz Ali ve Ehl-i Beyt sevgisi önemli yer tutmakla birlikte Bektaşi şairlerin şiirlerinde pek rastlanmayan dört halife övgüsü de söz konusudur. Yine Hamdi Baba'nın ehl-i sünnette olduğunu ve mezhebinin Ebu Hanif olduğunu şiirlerinden anlamak mümkündür. Bu çalışmada Hamdi Baba'nın divanındaki dini tasavvufi kelimelerin ihtiva ettiği anlamı inceledik. Tercih edilen kelime ve kavramlar ile hangi öğretilerin verildiğini anlamaya çalıştık. Kur 'an ayetlerinden hadislere dini şahsiyetlerden dini kavramlara kadar zikredilen kelimelerin ardındaki anlam derinliğini ulaşmaya çalıştık. Yine şairin tasavvuf anlayışına, şiirlerde beyitlerde yer alan tasavvuf kavramlarıyla erişmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Muhammet Hamdi Baba, grew up in Antep in 19th century, was a tekije poet who lost his heart to Bektashi Saints, as well as being an adherent of Rifa`i order. A significant case about his life is that although he had the Bektashi tradition within, he continued to do his duty of being the imam of Bostancı mosque which was transferred to him after five generations. In his poems, the love for (His Holiness) Ali and Ehl-i Beyt held a significant proportion along with praises to the Four Caliphs which is uncommon in the poems of Bektashi order's poets. Also, it can be understood from his poems that he tied to Ehl-i Sünnet and he followed Ebu Hanif sect. In this work, we analyzed the meanings of religious sufistic words in Hamdi Baba's divan. We tried to understand which teachings were given with the chosen words and terms. We tried to understand the poetic profundity behind the words chosen among the Quran verses, hadiths, religious figures and religious terms. Also, we tried to reach sufism understanding of the poet through sufism leaders and sufism terms which were mentioned in poems.