Unilateral maksiller gömülü kanine sahip bireylerde istirahat ve gülümseme konumundaki yüz asimetrisinin 3 boyutlu stereofotogrametri ile değerlendirilmesi
Evaluation of face asymmetry at rest and smile position by 3D stereophotogrammetry in individuals with unilateral maxillary impacted canine
  1. Tez No: 581400
  2. Yazar: AHMET OĞUZ ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN AKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asymmetry, Impacted Canine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yüz estetiği bireyin sosyal ilişkilerinde, davranışlarında ve yaşam kalitesinde önemli rol oynamaktadır. Yüz estetiğinin temelini dişler ve çevre dokuları oluşturur. Bu yapılarda meydana gelen düzensizlikler çevredeki sert ve yumuşak dokularda asimetriye sebep olabilmekte ve yüz estetiğini olumsuz etkilemektedir. Güncel ortodontik yaklaşımda, sadece dişlerin değil, çene ve yüz bölgesindeki bütün yumuşak dokuların kabul edilebilir bir estetik içerisinde tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple asimetrik bir yüz ile simetrik bir yüzün ayırt edilmesi önemlidir. Asimetrik bir yüz ile simetrik bir yüzü ayırt etmeden önce, simetrik bir yüzü oluşturan faktörleri bilmek ve bu simetrik yüzde oluşan sapmaların ne oranda kabul edilebilir olduğunu ortaya koymak ortodontik teşhis ve tedavi planlamasında çok önemli bir yer teşkil eder. Bu tez çalışmasının amacı; tek taraflı gömülü maksiller kanin dişine sahip hastaların yüz simetrisinin; gömülü dişi olmayan kontrol grubu ile üç boyutlu tarayıcılar arayıcılığıyla karşılaştırmaktır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvuran ve tedaviye alınmak üzere sırada bekleyen 12-25 yaş arası tek taraflı maksiller gömülü kanine sahip 28 hasta (10 kız, 18 erkek) ve kontrol grubu 28 hasta (15 kız, 13 erkek) çalışmaya dahil edilmiştir. 3 boyutlu yüz görüntülerinin elde edilmesi için 3dMD Face (3dMD TM Ltd, Atlanta, GA, ABD) görüntüleme sistemi kullanılmıştır. Ölçümlerin yapılması için 3dMD Vultus (3dMD TM Ltd, Atlanta, GA, ABD) yazılımı kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre gömülü kanin bulunan hastalarda yüzün sağ ve sol tarafı arasında lineer ölçümlerde ve hacim ölçümlerinde farklılıklar bulunmuştur. Fakat bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kontrol grubu ile yapılan karşılaştırmalarda, gömülü kanin bulunan hastalarda yüzün sağ ve sol yarısı arasındaki yüzey farklılıklarının, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Face aesthetics plays an important role in the social relations, behavior and quality of life of the individual. The basis of facial aesthetics is teeth and surrounding tissues. Irregularities occurring in these structures may cause asymmetry in the surrounding hard and soft tissues and negatively affect facial aesthetics. Irregularities occurring in these structures may cause asymmetry in the surrounding hard and soft tissues and negatively affect facial aesthetics. In the current orthodontic approach, it is aimed to treat not only the teeth, but all the soft tissues in the jaw and face area in an acceptable aesthetic. Therefore, it is important to distinguish an asymmetrical face and a symmetrical face. Before distinguishing an asymmetrical face with a symmetrical face, knowing the factors that make up a symmetrical face and revealing the extent to which these symmetric percent deviations are acceptable is an important part of orthodontic diagnosis and treatment planning. The purpose of this study is to compare the symmetry of the facial and dentoalveolar structures of patients with unilateral impacted maxillary canine teeth with the control group of individuals without impacted teeth, with three-dimensional scanners. The study included 28 patients (10 females, 18 males) with unilateral impacted maxillary canine teeth and 28 patients (15 females, 13 males) between 12 and 25 years of age, who were applyed to İzmir Katip Çelebi University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics and waiting in line for treatment.3DMD Face (3dMD TM Ltd, Atlanta, GA, ABD) imaging system was used to obtain 3D face images. 3DMD Vultus (3dMD TM Ltd, Atlanta, GA, ABD) software was used for the measurements. According to the study findings, there were differences in linear measurements and volume measurements between the right and left sides of the face in patients with impacted canine. However, these differences were not statistically significant. In the comparisons with the control group; In patients with impacted canine, surface differences between the right and left halves of the face were not found to be statistically different from the control group.