İşletmelerde kurumsal risk yönetimi ve uygulama örnekleri
Enterprise risk management in business and application examples
  1. Tez No: 581420
  2. Yazar: EMİNE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Geleneksel Risk Yönetimi, Kurumsal Risk Yönetimi, COSO KRY 2017 Çerçevesi, Risk, Risk Management, Traditional Risk Management, Enterprise Risk Management, COSO ERM 2017 Framework
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Risk kavramı, insanoğlunun var olmasından bu yana yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olup günümüz işletmelerinin kuruluş anlarından itibaren karşılaşabileceği birçok farklı riskler de mevcuttur. Bu sebeple risklere karşı insanlar nasıl kendilerine koruyucu tedbirler geliştiriyorlarsa, işletmeler de maruz kaldıkları bu farklı risklere karşı modern yönetim teknikleri geliştirmektedirler. Son zamanlarda bu yönetim teknikleri arasında işletmeler tarafından en çok tercih edileni Kurumsal Risk Yönetimi olmuştur. KRY, İşletmelerin sürdürülebilir kârlılıklarını maksimize etmelerine engel olabilecek finansal, operasyonel, çevresel ve stratejik risklere karşı işletmenin avantaj elde etmesini sağlamakta ve rakiplerine karşı üstünlüklerini de geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu tez çalışması sırasıyla,“Risk”,“Risk Yönetimi”ve“Kurumsal Risk Yönetimi”hakkında teorik bilgiler verilerek sanayi işletmelerinde yapılacak analiz çalışmalarının sonuçlarına göre, birçok riske karşı işletmelerin bütünsel bir yaklaşım sergilemeleri durumunda işletme içi ve dışı performanslarının artacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of risk is the existence of human beings has become an indispensable part of life since may experience moments of today's business since its foundation is available in many different risks. This is why risk people against themselves how they develop their business in modern management techniques when developing protective measures against the various risks to which they are exposed. Lately the most preferred among these management techniques by businesses has been the Enterprise Risk Management. ERM, businesses that may prevent them from maximizing their sustainable profitability financial, operational, give them the benefit of business against environmental and strategic risk and helps to develop their superiority over its competitors. In order of this thesis,“Risk”,“Risk Management”and“Enterprise Risk Management”about the theoretical knowledge was seen giving industrial enterprises in accordance with the analysis results will be done in-house business if they adopt an integrated approach of business against the many risks and would increase non-performance.