Perakende satış birimlerinde kasa görevlisi seçim kriterleri: Zonguldak ilinde AVM mağazaları üzerine bir uygulama
Cashier selection criteria in retail sales units: An implementation on shopping malls in Zonguldak province
- Tez No: 581513
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERDA ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Personel Seçimi, İşe Alım Yöntemleri, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Human Resources Management, Personnel Selection, Recruitment Methods, Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüz koşullarında ve gelişen rekabet ortamında işletmelerde insan kaynakları yönetiminin önemi gün geçtikçe artmaktadır. İşletmelerin zorlu piyasa koşullarında ayakta kalabilmesi için donanımlı ve nitelikli insan kaynağını işletmelerine çekmeleri şarttır. İşletmeler bu nitelikli insan kaynağını işletmeye almak için çeşitli yöntemler uygularlar ve en uygun personeli işletmeye almaya çalışırlar. Bu çalışma ile personel seçim sürecinde aranan kriterler ve işe alım yöntemleri incelenmiştir. Bu bağlamda Zonguldak'ta bir alışveriş merkezinde bulunan mağazalarda kasa personeli olarak çalışacak adaylarda aranan nitelikler Analitik Hiyerarşi Prosesi ile belirlenmiştir. Ayrıca işletmelerde işe alım süreci, personel ihtiyacının belirlenmesinden adayın işe yerleştirilmesine kadar anlatılarak sürecin işleyişi hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Under today's conditions and in developing competitive environment, human resources management in enterprises rises in importance with each passing day. In order for the enterprises to survive under challenging market conditions it is inevitable for them to attract well-equipped and qualified human resources. The enterprises employ various methods to employ this qualified human resource and try to recruit the most suitable personnel for them. In this study, the impact of Analytic Hierarchy Process on personnel selection and recruitment process is examined. In this context, qualifications required for the candidates who will work as cashiers in the stores in a shopping center in Zonguldak are determined by Analytic Hierarchy Process. Moreover, the recruitment process in enterprises beginning from determination of personnel requirement to employment of the candidate is discussed and tried to be cleared up.