Genelleştirilmiş bikompleks sayılarla homotetik hareketler
Homothetic motion with generalized bicomplex numbers
  1. Tez No: 581614
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIKA ÖZKALDI KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Generalized Bicomplex Numbers, Homothetic Motion, Generalized Tricomplex Numbers, Homothetic Motions at E_αβγ^8 with Generalized Tricomplex Numbers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş kısmına yer verilmiştir. İkinci bölümde genelleştirilmiş bikompleks sayılar ve homotetik hareket ile ilgili gerekli tanım ve Teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde bazı hiperyüzeylerde homotetik hareketler çalışılmıştır. M_1, M_2 ve M_3 hiperyüzeylerinde homotetik harekete ait Teoremler ve örnekler verilmiştir. Son bölümde E_αβγ^8 genelleştirilmiş trikompleks sayılar tanımlanarak, genelleştirilmiş trikompleks sayılar yardımıyla homotetik hareket ve 1- parametreli homotetik hareketin tanımı, hızları, ani pol noktası, ivmesi ve ivme merkezleri incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Genelleştirilmiş Bikompleks Sayılar; Homotetik Hareket; Genelleştirilmiş Trikompleks Sayılar; E_αβγ^8 Uzayında Genelleştirilmiş Trikompleks Sayılarla Homotetik Hareket
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapter. In the first chapter“Introduction”part has been presented. In the second chapter, terms definitions and theorems which are necessary for generalized bicomplex numbers and homothetic motion have been given. In the third part, homothetic motions have studied in some hypersurfaces. Theorems of homothetic motions and examples in M_1, M_2 and M_3 hypersurfaces have been given. In the final chapter, we have defined generalized tricomplex numbers. Homothetic motion with generalized tricomplex numbers at E_αβγ^8 and definition of 1-parameter homothetic motion, velocity, pole points, acceleration and acceleration centers of homothetic motion with 1- parameter have given.