Ulvi Cemal Erkin'in, ninni, emprovizasyon ve Zeybek Türküsü adlı eserlerinin eğitim müziğinde kullanılabilirliği açısından incelenmesi
The analysis of lullaby, improvisation and Zeybek air by Ulvi Cemal Erkin in terms of their functionality in educational music
  1. Tez No: 581709
  2. Yazar: AYSUN POLAT GÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. SAİM AKÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ulvi Cemal Erkin, Cumhuriyet dönemi Müzik Eğitimi, Türk Beşleri, Eğitim Müziği, Ulvi Cemal Erkin, Republican Period Music Education, Türk Beşleri, Educational Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ulvi Cemal Erkin'in Ninni, Emprovizasyon ve Zeybek Türküsü adlı eserlerinin keman eğitiminde kullanılabilirliğini ve bu eserlerin keman öğretimine katkılarını göstermek üzere, teknik çalışmalar ve alıştırmalar ile güzel sanatlar liseleri keman dersi öğrencilerine katkı sağlaması, eserleri Türk gençlerine tanıtmak ve unutulmasını önlemek, araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Ulvi Cemal Erkin'in,“Cumhuriyet Dönemi Müzik İnkılâbı”ruhunu yansıtan bir besteci olması, eserlerinin hem Türk Müziği hem de Halk Müziği öğeleri içermesi ve bu vesile ile öğrencilerin kendi kültürel melodilerini duyabilecekleri eserler olması bakımından, Ninni, Emprovizasyon ve Zeybek türküsü adlı eserler seçilmiş ve incelenmiştir. Ninni, Emprovizasyon ve Zeybek Türküsü adlı eserler incelenerek yay teknikleri, sağ el-sol el çalışma biçimleri, eserlerde yer alan pozisyon geçişleri, parmaklandırma( duate) gibi konularda çalışma önerileri ve hazırlayıcı alıştırmalar sunulmuş, eserleri çalışacak olan öğrencilere yol gösterici olması bakımından da önemli görülmüştür. Kaynak tarama ve içerik çözümleme yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı araştırma, Güzel Sanatlar Liseleri keman dersi öğrencileri ve Ulvi Cemal Erkin'in keman ve piyano için yazdığı, Ninni, Emprovizasyon ve Zeybek Türküsü adlı eserlerin keman partisyonları ile sınırlı tutulmuştur. Bu araştırma da Ninni adlı eserin tamamı, Emprovizasyon adlı eserin Andante bölümü, Zeybek türküsü“ adlı Eserin, ilk 24 ölçüsü ele alınmıştır. Bu çalışmada Hedef kitle Güzel Sanatlar Liseleri öğrencileri olduğu için eserlerin zorluk dereceleri göz önünde bulundurularak eğitim seviyesine uygun hale getirmek ve sadeleştirmek amacıyla, belli bölümleri ele alınmıştır. Okul müzik eğitiminde bu tür örneklere rastlamak mümkündür. Ludwig van Beethoven'ın ”9. Senfoni“si, yine Beethoven'in ”Fur Elise“ adlı eseri, Mozart'ın ”40. Senfoni“si, Mozart'ın ”Sihirli Flüt Operası“ndan ”Mesuttur müzikle yaşarken insan“ olarak uyarlanmış kısa bir kesit ya da Hammamizade İsmail Dede Efendi'nin ”Yine bir Gülnihal" adlı parçası sadeleştirilerek veya belli bir kesit alınarak, öğrencilerin eseri tanıması adına okul müzik eğitiminde kullanılagelmiştir. G.S.L keman dersi öğrencilerinin, 9. 10. 11. ve 12. sınıf seviyeleri göz önünde bulundurularak, eserler; I. II. III. ve IV. pozisyonları kapsayacak şekilde düzenlenmiş ve sadeleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to reveal the functionality of Ulvi Cemal Erkin's Lullaby, Improvisation and Zeybek Folk Song works in the violin teaching method s and to display the contributions of these works to teaching violin and through technical studies and practices to help the students of Fine Arts School, to promote these works to Turkish youth and prevent them to be forgotten. On account of the fact that Ulvi Cemal Erkin was a composer who reflects the spirit of 'Republican Period Musical Revolution' and his works consist of features of both Turkish Art music and Turkish Folk music, his works Lullaby, Improvisation and Zeybek Air has been opted for to be analyzed. Here by students could hear their traditional Art Turkish. Lullaby, Improvisation and Zeybek Air has been analyzed and practice suggestions on string techniques, right and left hand practicing techniques, transition of positions and (fingering) in these works have been prepared and presented for students who study aforementioned works. This study has been constituted with the index scanning and content analysis techniques and it is restricted to violin students of Fine Arts Schools and violin scores of Lullaby, Improvisation and Zeybek Air by Ulvi Cemal Erkin. Study includes the whole part of Lullaby, Andante section of the Improvisation, and initial 24 bars of Zeybek Air. Since the target group is the students of Fine Arts Schools only certain parts of the works have been taken into consideration in order to optimize and simplify them to the students level of education. It is not rare to encounter such examples in early Level music instruction. For exmple: excerps from L.v. Beethoven's Symphony no. 9, Für Elise; Mozart's Symphony no. 40, Magic Flute Opera as well as Dede Efendi's Yine bir Gülnihal are simplified and widely used melodies in music education. Works, including I. II. III. and IV. positions, are arranged and simplified in regard to, the levels of Fine Arts Schools' violin course students of 9th, 10th, 11th and 12th grades.