Operational risk management at banks
Bankalarda operasyonel risk yönetimi
- Tez No: 581749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Operasyonel Risk, Operasyonel Risk Ölçümü, Risk Yönetimi, Sermaye Yeterliliği Rasyosu, Operational Risk, Operational Risk Measurement, Risk Management, Capital Adequacy Ratio
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yapılan ilk finansal işlemden itibaren var olan operasyonel risk bankaların maruz kalabileceği riskler içinde belki de en eskisidir. Ancak bankacılık sektörü içinde yakın zamana kadar kredi riski ve piyasa riski içerisinde değerlendirilmiş olup 1990'lı yıllardan sonra ve özellikle 2004 te yayınlanan BASEL II ile operasyonel riske ayrı bir sayfa açılarak özellikle sermaye yeterliliğinde ayrıca değerlendirilmeye başlanmıştır. Bu yeni değerlendirme bankaların kendilerine dönük, içsel süreçleri güçlendirmelerine de yarar sağlamış olup finansal sızıntıyı minimize etmede katkı sağlamaktadır. Uluslararası ve yerel denetleme, değerlendirme kuruluşları ile global bir entegrasyon içinde çalışma şartlarını taşıyan bankacılık sektörü için BIS, BDDK, SPK, MB gibi kurumların ve BASEL Komitesi'nin düzenlemelerinin de bu yeni yaklaşım ile birlikte bankacılık sektörüne yansımaları olmuştur. Çalışmamızda Türkiye bankacılık sektörüne etkisi olan risk faktörleri ve özelde operasyonel risk faktörlerine ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Bankalar için operasyonel riskin ölçümü kadar ve hatta ölçümünden daha önemli bir unsur olan riskin yönetimi için Temel gösterge yöntemi, standart yöntem ve alternatif standart yöntem ile bunlara göre üstün olduğu düşünülen ileri ölçüm yöntemine ilişkin de değerlendirmede bulunulmuştur. Çalışmanın sonucunda bankacılık sektörüne tavsiye niteliğinde bir ölçüm tekniği sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
From the first financial transaction, the operational risk is perhaps the oldest one among the risks that banks may be exposed to. It has been evaluated in the banking sector until recent years within the scope of the credit risk and market risk, but after the 1990s and especially with BASEL II published in 2004, a separate page has been opened for operational risk and especially it started to be evaluated in capital adequacy. This new assessment also enabled the banks to strengthen internal processes and contributed to the process of minimizing financial leaks. For the banking sector, which operates in a global integration with both international and local auditing organizations and evaluation bodies, the regulations of BIS, BRSA, CMB, Central Bank of the Republic of Turkey and the BASEL Committee have had an impact on the banking sector with this new approach. In this study, both the evaluations on the risk factors having an impact on the banking sector in Turkey, and operational risk factors have been made. For the management of risk, which is as crucial as measurement of operational risk for banks, evaluations have been made concerning the method of basic indicator, standard method and alternative standard method and the advanced measurement method which is considered to be superior to them. As a result of the study, a measurement technique has been offered to the banking sector as a recommendation.