Lojistik eğitiminde karşılaşılan problemler: Ortaöğretim ulaştırma hizmetleri öğretmenlerine yönelik bir araştırma
Problems encountered in the logistics education: a research for teachers in high school transport services
  1. Tez No: 581763
  2. Yazar: BAHADIR GÖNENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Ulaşım, İşletme, Education and Training, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, lojistik eğitimi, Ulaştırma Hizmetleri, ortaöğretim, problem, Logistics, logistics education, transportation services, high school, problem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Lojistik sektöründe yaşanan büyüme hızı ve yenilikçi olma ihtiyacı, lojistik profesyonellerinin de yenilikçi ve güncel olmasını zorunlu kılmaktadır. Lojistik faaliyetlerinde etkin ve verimli olabilmek için nitelikli işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün bu özelliklerin kazanılmasında en önemli görev eğitim kurumlarına yani lojistik eğitimlerindeki profesyonellere düşmektedir. Bu araştırma kapsamında ortaöğretim lojistik eğitimlerinde görev alan Ulaştırma Hizmetleri Öğretmenlerinin karşılaştıkları problemlerin ve alt boyutlarının tespit edilmesi, bu problemlerin çözümüne yönelik öneriler sunulması amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nitel araştırma kapsamında yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile karşılaşılan problemler üzerine uzman görüşleri alınmış, sıralanmış ve sınıflandırılmıştır. Literatür ve uzman grubu görüşlerinden hareketle oluşturulan araştırma anketi, likert ölçeği formatında uygulanmıştır. Verilerin elde edilmesinde anket formu kullanılmıştır. Anketler Türkiye'de ortaöğretimde görev yapan Ulaştırma Hizmetleri Öğretmenlerine internet ortamında uygulanmıştır. 165 anket formu analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın istatistiksel analiz kısmında; yüzde ve frekans dağılımları, faktör analizi, normallik analizi, güvenilirlik analizi, Bağımsız İki Örneklem T Testi ve Anova Testi yapılmıştır. Araştırma ile lojistik eğitiminde ortaöğretim bağlamında Ulaştırma Hizmetleri Öğretmenlerinin problemlerinin neler olduğu, bu problemlerin alt boyutlarının neler olduğu ve problemlerin demografik özelliklere göre nasıl bir farklılık gösterdiğine ilişkin sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The growth rate and the need to be innovative in the logistics sector necessitate the logistics professionals to be innovative and up-to-date. In order to be effective and efficient in logistics activities, qualified labor force is needed. The most important task in the acquisition of all these features belongs to the training institutions, in other words, professionals in logistics education. Within the scope of this research, it is aimed to determine the problems faced by the teachers and to offer suggestions for solving these problems. Qualitative and quantitative research methods were used in the study. For qualitative research, expert opinions on the problems faced with semi-structured interview technique were collected, sorted and classified. The research questionnaire, which was formed from the opinions of the literature and expert group, was applied in the form of likert scale. The surveys were conducted in the internet environment. 165 questionnaires were analyzed. In the statistical analysis part of the research; percentage and frequency distributions, factor analysis, normality analysis, reliability analysis, Independent Two Samples T Test and Anova Test were used. The results of the study shows problems and sub-dimension of the problems of Transport Services Teachers in the context of high school in logistics education and how the problems differ according to demographic characteristics.