Stres yönetiminin iş performansı üzerine etkisi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi örneği
The effect of stress management on business performance: Ağri İbrahim Çeçen University case
  1. Tez No: 582070
  2. Yazar: ASLI AVCI İNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KADANALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Akademisyen, Stres Kaynakları, Stresle başa çıkma, İş performansı, Stress, Academician, Stress Sources, Coping with stress, Job performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, akademisyenlerin stres kaynaklarının açıklanması, stresi nasıl yönettiklerinin araştırılması ve stres yönetiminin iş performanslarına nasıl etki ettiğinin belirlenmesidir. Oransal örnek hacmi formülü kullanılarak yapılan hesaplama ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenlerden 203 kişi örnek hacmi oluşturmuştur. Uygulanan yüz yüze anket yöntemi ile elde edilen verilerin analizi SPSS Paket Programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Anket sonuçları değerlendirirken, frekans ve yüzde analizleri, faktör analizi, güvenilirlik analizi, t testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi, kuruskal wallis analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; çalışan öğretim elemanlarının erkek (%70,4), evli (%75,4) ve 26-35 yaş (%43,3) aralığında olanların daha fazla olduğu görülmektedir.“İş yerinde dedikoduların yapılması”en belirgin stres kaynağını oluştururken,“Stresle başa çıkma adına hayattan beklenti ve amaçlarına uygun kişi ve koşulları bilinçlice seçme”stres yönetiminde kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Stres yaratan faktörler, stres yönetimi ve iş performansının demografik özelliklere (cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem, aylık gelir, aile nüfusu) göre farklılık göstermediği sadece stres yaratan kaynakların yaş aralıklarına ve akademik unvanlara göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca stres yaratan faktörler ile stres yönetiminin iş performansı üzerine etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to explain the sources of stress of academicians, to investigate how they manage stress, and to determine how stress management affects work performances. Whith the calculation made using the propartional sample volüme formula, 203 sample of the academicians working in Ağrı İbrahim Çeçen University formed the sample volüme. The analysis of the data obtained by face question naire methot was evaluated by using SPSS Package Program. Frequency and percentage analysis, factor analysis, t test, one-way ANOVA,Kuruskal Wallis analysis and regression analysis were used to evaluate the survey results. According to the findings; it is seen that the working faculty members are more male (70.4%), married (75.4%) and 26-35 years (43.3%). While“gossiping in the workplace constitutes”the most significant source of stress,“choosing the right person and conditions that are appropriate to the expectations and aims of life”is one of the methods used to deal with stress. It was found that stress-generating factors, stress management and job performance did not differ according to demographic characteristics (gender, marital status, professional seniority, monthly income, family population). In addition, stress factors and stress management had no effect on job performance.