Lojistik işletmelerinde cam tavan sendromu ve iş motivasyonu: Mersin ili örneği
  1. Tez No: 582086
  2. Yazar: KADER YANMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Motivasyon, Lojistik Sektörü, Glass Ceiling Syndrome, Motivation, Logistics Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Motivasyona cam tavan algısı açısından bakıldığında motivasyonun bir örgütte kadın ve erkek yönetici sayısının eşit olmasına katkı sağlayan itici bir güç olduğu söylenebilir. Bu itici güç yine cam tavan algısı açısından düşünüldüğünde, cam tavan algısının kadın çalışanların motivasyonunu düşürdüğü, yokluğunun ise artırdığı yapılan birçok çalışmada görülmüştür. Kadın çalışanların motivasyonun derecesini belirleyen cam tavan algısı, aynı zamanda üst düzey yöneticilik pozisyonundaki cinsiyet farklılıklarını anlamada da önemli bir rol oynamaktadır. Cam tavan algısı ile motivasyon arasında var olduğu düşünülen bu ilişkiyi daha kapsamlı bir şekilde incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada öncelikle anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Anketler Mersin ilinde faaliyet gösteren lojistik firmalarında çalışan 100 kadın personel üzerinde elektronik ortamda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bu veriler SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) ve AMOS 24.0 (Analysis of Moment Structures) programları kullanılarak değerlendirilmiştir. Önce çalışanların demografik bilgilerini tespit etmek amacıyla frekans analizi daha sonra ise sırasıyla geçerlilik ve güvenilirlik analizi, normallik analizi, korelâsyon analizi, regresyon analizi, independent-sample t testi ve one-way anova testleri yapılmıştır. Yapılan testler sonucunda cam tavan algısı ile motivasyon arasında negatif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptlanırken, alt boyutlar itibariyle de analizler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of motivational glass ceiling perception, it can be said that motivation is a driving force that contributes to the equalization of the number of male and female managers in an organization. Considering this driving force in terms of glass ceiling perception, it has been observed in many studies that the perception of glass ceiling decreases the motivation of female employees and the absence of it increases. The perception of the glass ceiling, which determines the degree of motivation of female employees, also plays an important role in understanding the gender differences in the senior management position. In this study, which was conducted to investigate this relationship which is thought to exist between the perception of glass ceiling and motivation, the data were gathered first by the questionnaire method. The surveys were conducted electronically on 100 women working in logistics companies in Mersin. These data were evaluated by using SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) and AMOS 24.0 (Analysis of Moment Structures) programs. In order to determine the demographic information of the employees, frequency analysis was carried out, then validity and reliability analysis, normality analysis, correlation analysis, regression analysis, independent-sample t test and one-way anova tests were performed. As a result of the tests, it was found that there was a negative and a low level of correlation between the perception of glass ceiling and motivation, while the analyzes were carried out in terms of sub-dimensions.