Yönetici-çalışan iletişimi ile benimsenmiş ulusal kültürel değerlerin örgütsel iklim ile ilişkisi: Tekstil sektöründe bir alan çalışması
The relationship between employed national cultural values and organizational climate between employees and managers: A field research in the textile sector
- Tez No: 582117
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Benimsenmiş ulusal kültürel değerler (alt boyutları), örgütsel iklim (alt boyutları), çalışan-yönetici ve iletişim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı; benimsenmiş ulusal kültürel değerler, örgütsel iklim ve çalışan-yönetici iletişimi arasındaki ilişkileri, bu ilişkilerin yönünü ve düzeyini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Kahramanmaraş şehrinde faaliyet gösteren büyük ve önemli bir tekstil firmasında çalışan 348 personele anket uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler bir istatistik programı kullanılarak frekans, korelasyon, çapraz tablo, T ve ANOVA Testi analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, benimsenmiş ulusal kültürel değerler boyutları (bireycilik-toplulukçuluk, güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma) ile örgütsel iklim boyutları (örgütsel yapı, teşvik ve ödüllendirme, samimiyet, destek ortamı, risk alma davranışı ve sorumluluk alma davranışı) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Güç mesafesi ile örgütsel iklim boyutları arasında negatif yönde düşük/orta düzeyde anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Belirsizlikten kaçınma ile örgütsel iklim boyutları arasında pozitif yönde düşük/orta düzeyde bir anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Erillik-Dişilik ile örgütsel iklim boyutları arasında anlamlı bir ilişkiye ulaşılamamıştır. Bireycilik-Toplulukçuluk ile örgütsel iklim boyutları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. İletişim ile güç mesafesi arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İletişim ile belirsizlikten kaçınma arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İletişim ile bireycilik-toplulukçuluk arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir II ilişki bulunmuştur. Fakat, iletişim ile erillik-dişillik arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İletişim ile; örgütsel yapı, sorumluluk, teşvik ve ödüllendirme, risk alma davranışı, samimiyet, ve destek ortamı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of the course is to reveal the relations between the adopted national cultural values, organizational climate and employee-manager communication, the direction and level of these relations. In this respect, 348 personnel working in a large and important textile company operating in Kahramanmaraş were surveyed. using with a statistic program with the data obtained from the survey frequency, correlation, cross table, T and ANOVA Test analyzes were performed. As a result of the analyzes, a significant relationship was found between the adopted national cultural values dimensions (individualismcollectivism, power distance, avoidance of uncertainty) and organizational climate dimensions (organizational structure, incentive and rewarding, sincerity, support environment, risk-taking behavior and responsibility taking behavior). There was a negative low/medium significant relationship between power distance and organizational climate dimensions. A significant low/medium significant relationship was found between the avoidance of uncertainty and organizational climate dimensions. A significant relationship between masculinity-femininity and organizational climate dimensions could not be reached. A positive low-level relationship was found between individualism-collectivism and organizational climate dimensions. A negatively low level of significant relationship was found between communication and power distance. There was a moderate positive IV relationship between communication and avoidance of uncertainty. There was a low level of positive relationship between communication and individualism-collectivism. However, no significant relationship was found between communication and masculinity-femininity. Contact us; organizational structure, responsibility, encouragement and reward, risk taking behavior, sincerity, and support environment was found to be positively correlated. KeyWords: Adopted national cultural values, organizational climate, employee-manager and communication