Investigation of tobacco consumption and tobacco consumption behavior among foundation university students in Turkey
Türkiye'de vakıf üniversitesi öğrencileri arasında tütün tüketimi ve tütün tüketim davranışının incelenmesi
  1. Tez No: 582292
  2. Yazar: ESMA BİŞKİN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. NUR ASENA CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Nargile, İki-Değişkenli Probit, Lojistik, Cigarette, Hookah, Bivariate Probit, Logistic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin sigara ve nargile kullanma olasılıklarını arttıran faktörler ve mevcut kullanıcıların bu ürünler için yaptıkları aylık harcamayı etkileyen faktörler araştırılmaktadır. İlave olarak, sigara ve nargile tüketim davranışlarının birbiriyle ilişkisi incelenmektedir. Çalışmanın datası internet tabanlı anket ile toplanmıştır. Çalışmada nargile ve sigara kullanım risklerini analiz etmek için lojistik regresyon kullanılmıştır. Bu tezde ilave olarak, tanımlayıcı istatistikler ile nargile ve sigara tüketimin birbiriyle ilişkisini analiz etmek için iki değişkenli probit model kullanılmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre, erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre bu tütün ürünlerini kullanıyor olma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca, öğrencilerin çevrelerinde sigara ve nargile kullanan kişilerin çoğalması, öğrencilerin hem bu ürünleri kullanma risklerini hem de mevcut kullanıcıların harcama tutarlarını arttırdığı gözlenmiştir. Son olarak, sigara ve nargile tüketimi birbirini etkilediği iki değişkenli probit model ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study inquiries into the factors that increase the risk of using cigarette and hookah and, for current smokers, the factors that affect expenditures on these products by foundation university students in Turkey. It also examines the joint relationship between cigarette and hookah consumption behaviors. The data used in the study was collected by an internet-based survey. In the econometric analyses, logistic regression was used to examine the risks of hookah use and smoking. Moreover, the bivariate probit model is used to analyze the joint relationship between hookah and cigarette consumption. Results indicate that male students are more likely to use these tobacco products than females. In addition, a higher number of people using cigarettes and hookah in the social network of a student increases both the risk of using these products and the amount of expenditure. The estimates from the bivariate probit model reveal that hookah and cigarette use are correlated.