Otizm spektrum bozukluğu ve normal gelişim gösteren erkek çocukların el-yüz simetrisinin karşılaştırılması
Symmetry comparison of hand 2D:4D digit ratio and face in the autism spectrum disorder and normal age group boys
- Tez No: 582774
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Science and Technology, Neurology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Simetri, 2D:4D, Autism Spectrum Disorder, Symmetry, 2D:4D
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmada antropomorfik ölçüm ile Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı olan ve normal gelişim gösteren erkek çocukların el-yüz ölçümleri simetri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmada, OSB tanısı alan 30 kişilik erkek çocuk ve normal gelişim gösteren 30 kişilik erkek çocuk grubu oluşturulmuştur. Yaş grubu, ergenlik dönemi testosteronun çalışmamayı etkilememesi için 3-10 yaş arası alınmıştır ve yaşların çalışmaya etkisini en aza indirmek amacıyla karşılıklı aynı yaşlar seçilmiştir. Her bireyin yüz fotoğrafları çekilip ölçümlenmiş ve yüz yarıları kendi içlerinde ve karşı grupla karşılaştırılmıştır. Sağ ve sol elleri fotoğraflanıp ikinci ve dördüncü parmaklar ölçümlenmiştir. Bunlar da karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen sonuçlar ile OSB gösteren erkek çocukların el ve yüz ölçümlerinin, normal gelişim gösteren erkek çocuklarına göre daha simetrik olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak; OSB olan ve normal gelişim gösteren çocukların yüz yarıları (D1, D2, D3, D4, D5, D6, D8) kendi içlerinde karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulundu. Birbirleriyle karşılaştırıldığında ise sadece sağ yüz yarılarında D8 ölçümünde anlamlı fark vardır. Normal gelişim gösterenlerin yüz ölçümleri oransal olarak karşılaştırıldığında D1 ile D2, D3, D5, D6; D2 ile D1, D3, D4, D5, D6; D3 ile D1, D2, D5, D6; D4 ile D2, D5, D6; D5 ile D1, D2, D3, D4, D6; D6 ile D1, D2, D3, D4, D5 arasında anlamlı fark vardır. OSB olanların yüz ölçümleri oransal olaral olarak karşılaştırıldığında D1 ile D2, D3, D6; D2 ile D1, D3, D6; D3 ile D1, D2, D6; D6 ile D1, D2, D3 arasında anlamlı fark vardır. Iki grubun yüz ölçümleri pixel olarak karşılaştırıldığında D1 ve D2'de anlamlı fark vardır. OSB ve normal gelişim gösteren grubun sağ ve sol ellerinin ikinci ve dördüncü parmakları arasında anlamlı fark vardır. Bu veriler sonucunda OSB olan bireylerin yüzlerinin normal gelişim gösteren bireylere göre daha simetrik olduğu olduğu ve parmak uzunluklarının birbirine yakın olduğu kanısına varılmıştır. Ayrıca OSB tanı grupları arasında, ağırlık düzeyi arttıkça bu veriler de ağırlaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the anthropomorphic measurement and hand-face measurements of the normal developmental boys with ASD were compared in terms of symmetry. In this study, 30 children with ASD and 30 children with normal development were formed. The age group was taken between the ages of 3-10 to prevent the testosterone from affecting adolescence and the same ages were selected to minimize the effect of ages on the study. Facial photographs of each individual were taken and measured and facial halves were compared with each other and with the other group. The right and left hands were photographed and the second and fourth fingers were measured. These were also compared. At the end of the study, it was shown that hand and face measurements of boys with ASD are more symmetrical than boys with normal development. As a result; facial halves (D1, D2, D3, D4, D5, D6, D8) of children with ASD and normal development were significantlu different. When compared with each other, there is a significant difference in D8 measurement only in the right face halves. There is a Significanr difference between D1 to D2, D3, D5, D6; D2 to D1, D3, D4, D5, D6; D3 to D1, D2, D5, D6; D4 to D2, D5, D6; D5 to D1, D2, D3, D4, D6; D6 to D1, D2, D3, D4, D5 when the facial measurements of those with normal development are compared. There was a significant difference between D1 to D2, D3, D6; D2 to D1, D3, D6; D3 to D1, D2, D6; D6 to D1, D2, D3 when the face measurements of ASD patients were compared proportionally. There is a significant difference in D1 and D2 when the face measurements of the two groups are compared in pixels. There was a significant difference between the second and fourth fingers of the right and left hands of the group with ASD and normal development. As a result of these data, it was concluded that the faces of individuals with ASD are more symmetrical and the finger lengths are close to each other. In addition, these data become more severe among ASD diagnostic groups as the weight level increases.