Adölesan idiopatik skolyozda menstrual ağrı şiddetine göre skolyoz şekli ve spino-pelvik parametrelerin incelenmesi
Investigation of scoliosis type and spino-pelvic parameters according to menstrual pain severity in adolescent idiopathic scoliosis.
  1. Tez No: 582777
  2. Yazar: BURCU ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiopatik skolyoz, Cobb, menstrual ağrı, pelvik obliklik, spinopelvik parametre, Adolescent idiopathic scoliosis, Cobb, menstrual pain, pelvic obliquity, spinopelvic parameter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, adölesan idiopatik skolyoz (AİS) teşhisi olan bireylerde menstrual ağrı şiddetine göre skolyoz şekli ve spino-pelvik parametreleri incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya yaş ortalaması 15,8±2,7 yıl olan, anteroposterior ve lateral grafileri mevcut olan ve AİS teşhisi olan 114 birey dahil edildi. Bireylerin menstrual ağrısı“Görsel Analog Skalası”ile değerlendirildi ve daha sonra menstrual ağrı şiddeti ortalamalarına göre bireyler 3 gruba ayrıldı. Menstrual ağrı şiddeti ortalaması 0-3 cm arasında olan bireyler“yok-hafif şiddetli ağrı”grubu (n: 39), 3,1-7 cm arasında olan bireyler“orta şiddetli ağrı”grubu (n: 43), 7,1-10 cm arasında olan bireyler ise“şiddetli ağrı”grubu (n: 32)'na dahil edildi. Tüm bireylerin tanımlayıcı özellikleri (demografik ve fiziksel özellikler, korse kullanımı, anksiyete ve depresyon düzeyi), skolyoz şiddeti (Cobb açısı), skolyoz şekli (eğri sayısı, primer eğri bölgesi) ve spinopelvik parametreleri (torakal kifoz, lumbal lordoz, pelvik insidans, pelvik tilt, sakral slop, pelvik obliklik derecesi, pelvik kayma ve pelvik aksiyal rotasyon) değerlendirildi. Çalışmamızda menstrual ağrı şiddetine göre oluşturulan gruplar arasında yaş, eğitim durumu ve pelvik obliklik derecesi parametreleri açısından fark bulunurken (p0,05). Pelvik obliklik derecesi şiddetli ağrı grubunda daha büyük bulundu. Çalışma sonuçlarımıza göre, AİS teşhisi olan olgularda pelvik obliklik derecesi arttıkça menstrual ağrı şiddetininde arttığı söylenebilir. Standart ve çok boyutlu analize izin veren yöntemlerle skolyoz şiddeti, şekli ve spinopelvik parametreleri değerlendiren ve bu parametrelerin menstrual ağrı ile ilişkisini inceleyen geniş örneklemli ileri çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the scoliosis type and spino-pelvic parameters according to the severity of menstrual pain in subjects diagnosed with adolescent idiopathic scoliosis (AIS). The study included 114 subjects with a mean age of 15,8 ± 2,7 years, antero-posterior and lateral radiographs, and diagnosed with AIS. The menstrual pain of the subjects was evaluated with Visual Analogue Scale and then the subjects were divided into 3 groups according to their mean menstrual pain severity; 0-3 cm“none-mild pain group”(n: 39), 3,1-7 cm“moderate pain group”(n: 43) and 7,1-10 cm:“severe pain group”(n: 32). The descriptive characteristics (demographic and physical characteristics, brace wear, anxiety and depression level), scoliosis severity (Cobb angle), scoliosis type (number of curves, primary curve region) and spino-pelvic parameters (thoracic kyphosis, lumbar lordosis, pelvic incidence, pelvic tilt, sakral slop, degree of pelvic obliquity, pelvic shift, and pelvic axial rotation) of all subjects were measured. There was a significant difference between the groups in terms of age, educational status and degree of pelvic obliquity (p 0,05). The degree of pelvic obliquity was greater in the severe pain group. According to the results of our study, it can be said that the severity of menstrual pain increases as the degree of pelvic obliquity increases in patients diagnosed with AIS. Further studies with large samples should be planned to evaluate the severity and type of scoliosis and spinopelvic parameters by methods that allow standard and multidimensional analysis and to examine the relationship between these parameters and menstrual pain.