Obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda apelin, chemerin, leptin, resistin ve vaspin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of apelin, chemerin, leptin, resistin and vaspin level in patients with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 582900
  2. Yazar: EREN KIRDAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. ADNAN ADİL HİŞMİOĞULLARI, DOÇ. NURHAN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, apelin, chemerin, leptin, resistin, vaspin, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, apelin, chemerin, leptin, resistin, vaspin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı; Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSA) tanısı konulan bireylerde apelin, chemerin, leptin, resistin, vaspin ve ileri glikasyon son-ürünlerinin (Advanced GlycationEnd-products, AGEs) düzeylerinin tespit edilerek, bunların OSA patolojisiyle olan ilişkisini belirlemek ve bu parametrelerden biyobelirteç olarak faydalanmaktır. Bu amaçla, 54 OSA tanılı hasta ve 34 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Bireylerden elde edilen serum örneklerinde apelin, chemerin, leptin, resistin, vaspin ve AGEs düzeyleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Çalışma sonuçlarına göre; apelin düzeyi bakımından hasta (median 1,82) ve kontrol grubunda (median 1,76); anlamlı fark gözlenmemiştir (p=0,625). Chemerin düzeyi ise hasta grubunda (0,023) kontrole göre (0,008) anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,012). AGEs düzeyi de hasta grubunda (2051,7±431,6) kontrole göre (1837,3±469,9) anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,036). Leptin için hasta ve kontrol grubunda ortanca değerleri 4,22 ve 3,44 olarak bulundu, anlamlı fark gözlenmedi (p=0,176). Resistin için ortalama ± sd değerleri hasta ve kontrol grubunda sırasıyla 4,65±2 ve 5,12±1,88 olarak bulundu, anlamlı fark saptanmadı (p=0,279). Vaspin için ortanca değerleri hasta ve kontrol gruunda sırasıyla 0,277 ve 0,268 olarak tespit edildi, anlamlı fark gözlenmedi (p=0,107). Çalışma sonuçlarına göre; chemerin ve AGEs'te anlamlı sonuçlar elde edilirken apelin, leptin, resistin ve vaspin için istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. Sonuç olarak chemerin ve AGEs'in OSA patolojisinden etkilendiği gözlenmiştir. OSA'nın teşhis ve tedavisinde bu iki parametrenin kullanılabilmesi için araştırmaların artarak devam etmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Apelin, Chemerin, Leptin, Resistin and Vaspin Levels in Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome Theaim of this study was to determine the levels of apelin, chemerin, leptin, resistin, vaspin andadvanced glycation end-products (AGEs) in individuals who diagnosed with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSA) and to determine their relation ship with OSA's pathology and to benefit from these parameters as biomarkers. For this purpose, 54 patients with OSA and 34 healthy controls were included in the study and the blood samples taken from them. The levels of chemelin, leptin, resistin, vaspin and AGEs were determined in the sera by ELISA method. According to the results of this study; there was no statistically significant difference between the OSA patients and the control groups for the apelin values (p = 0.625). The median values (0,023; 0,535) for the chemerin were found to be significant (p = 0,012). The mean ± SD values for AGEs in patient group (2051.7 ± 431.6) was also significantly higher compared to control group (1837.3 ± 469.9) (p = 0.036). However, the median values for leptin (4.22; 3.44) there was no significant difference between groups (p = 0.17). There was no significant difference between the groups in the mean ± sd values for the resistin as 4.65 ± 2 and 5.12 ± 1.88, respectively, The median values for vaspin were determined as (0,277; 0,268) for the patient and control and there was no statistically significant difference (p = 0,107). According to the results of the study; significant results were obtained in chemerin and AGEs, but no statistically significant differences were found in apelin, leptin, resistin and vaspin. As a result, it was observed that chemerin and AGEs were affected by OSA pathology. In order to use these two parameters in the diagnosis and treatment of OSA, there search in this are a need to be increased and continued.