Friedrich Nietzsche'de nihilizmin epistemolojik izdüşümü
Epistemological projection of nihilism in Friedrich Nietzsche
  1. Tez No: 583077
  2. Yazar: YEŞİM ÖDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HANİFİ MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Metafizik, Nihilizm, Üst İnsan, Güç İstenci, Perspektivizm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Friedrich Nietzsche, her şeyin bir oluş içerisinde olduğunu dile getirerek, değişmeden aynı kalan varlık anlayışına karşı çıkmıştır. Batı metafiziğinin temelinde yer alan bu anlayış, bilgi açısından kesinlik arayan bu yüzden yaşamı reddeden bir yapı olduğu için Nietzsche'nin eleştirisinin temelinde yer alır. Gelenekselliğin dayatmış olduğu bilgi anlayışını eleştiren Nietzsche yalnızca yorumların olduğunu savunmuştur. Nietzsche Batı metafiziği duyuüstü bir dünya tasarımı yaptığı için zamanla değerlerin değersiz hale geldiğini savunur. Bu durumu nihilizm olarak ifade eden Nietzsche, değerlerin değersiz hale geldiğini savunur. Bu durumun nihilizm olarak ifade eden Nietzsche, değerlerin yeniden değerlendirilerek aşılması gerektiğini savunmuş batı metafiziğin sebep olduğu nihilizm ile hesaplaşmak istemiştir. Bu yüzden Nietzsche, felsefesinin tüm öğretilerini değerlerin yeniden değerlendirmesi üzerine kurmuştur.
Özet (Çeviri)
Nietzsche, expressing that everything is in formation, has opposed the same concept of being that remains unchanged. This understanding based on Western metaphysics is based on Nietzsche's critism, because it is a structure that seeks certainty in terms of knowledge and therefore rejects life. Nietzsche, who criticeised the understanding of knowledge imposed by traditionalism, argued that there were only interpretations. Nietzsche argues that values have become worthless over time because the Western metaphysics have designed a world of sensuousness. Nietzsche, who expressed this situation as nihilism, argued that values should be reevaluated and exceeded, and wanted to settle with nihilism caused by Western metaphysical tradition. Therefore, Nietzsche established all the teachings of his philosophy on the re-evaluation of values. Keyword: Nietzsche, Metaphysics, Nihilism, Upper Man, Willing Power, Perspectivism