Mikroekstraksiyon ile eser düzeydeki manebin deriştirilmesi
Preconcentration of maneb at trace level by microextraction
- Tez No: 583240
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Supramoleküler çözücü, sıvı faz mikroekstraksiyonu, maneb, zenginleştirme, UV-Vis spektrofotometre, Supramolecular solvent, liquid phase microextraction, maneb, preconcentration, UV-Vis spectrophotometry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Manebin supramoleküler çözücü sıvı faz mikroekstraksiyonu yöntemi ile zenginleştirilmesi sonrası UV-Vis spektrofotometresi ile tayinini içeren bir yöntem geliştirilmiştir. Supramoleküler çözücü oluşumunda 1-dekanol ve tetrahidrofuran kullanılmıştır. Manebde bulunan Mn2+ pH 12'de 1-(2-piridazol)-2-naftol kompleksi halinde supramoleküler çözücü fazına ekstrakte edilmiş ve mangan derişimi 555 nm'de UV-Vis spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Daha sonra mangan derişimine eşdeğer maneb derişimi hesaplanmıştır. Yöntem üzerinde etkili olan önemli analitik parametreler optimize edilmiş ve yöntem su ve gıda örneklerinin maneb içeriğinin analizine uygulanmıştır. Geliştirilen yöntemde, maneb için gözlenebilme sınırı ve tayin sınırı değerleri sırası ile 2,25 μg L-1 ve 7,50 μg L-1 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
A method is developed for enrichment of maneb with supramolecular solvent liquid phase microextraction method prior to determination with UV-Vis spectrophotometer. 1-decanol and tetrahydrofuran were used in supramolecular solvent formation. Mn2+ in maneb was extracted to supramolecular solvent phase in 1-(2-pyridylazo)-2-naphthol complex at pH 12 and manganese concentration was determined by UV-Vis spectrophotometer at 555 nm. Then, maneb concentration equivalent to manganese concentration was calculated. Those important analytical parameters, which are effective on the method, were optimized and the method was applied to the analysis of maneb content of water and food samples. The limit of detection and the limit of quantification values for maneb in developed method were calculated as 2.25 μg L-1 and 7.50 μg L-1, respectively.