Hemivertebraya bağlı gelişen konjenital skolyozun cerrahi tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Assesment of surgical treatment results of congenital scoliosis developed due to hemivertebrae
  1. Tez No: 583459
  2. Yazar: SERDAR TURGUT
  3. Danışmanlar: UZMAN MEHMET ALİ TALMAÇ, UZMAN MUHARREM KANAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital skolyoz, hemivertebra rezeksiyonu, posterior yaklaşım, congenital scoliosis, hemivertebrae resection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Hemivertebraya bağlı gelişen konjenital skolyozun cerrahi tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi ,deformite türlerinin cerrahi sonuçlarının ve cerrahi seçeneklerin karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2009-2018 seneleri arasında Şişli Etfal ve Ankara Eğitim ve Araştırma hastanelerinde hemivertebraya bağlı olarak gelişen konjenital skolyozlu 38 hasta dahil edilmiştir.Tüm hastaların cerrahi sonuçları değerlendirildiği gibi farklı prognoz gösteren deformite türlerine göre 2 gruba ayrılarak deformite türüne göre cerrahi sonuçlar değerlendirilmiştir.Grup 1 tek hemivertebraya bağlı oluşan deformiteleri içermekte iken , grup 2 hemivertebraya eşlik eden kompleks deformitelerin bulunduğu hastaları içermektedir. Grup 1 hastaların tamamına hemivertebra rezeksiyonu ve posterior enstrümantasyon kısa segment füzyon uygulanırken, grup 2 hastalara hemivertebra rezeksiyonu yapılarak veya yapılmadan posterior enstrümantasyon füzyon uygulanmıştır. Ayrıca çalışmamızda cerrahi tekniklerde kendi içinde karşılaştırılmıştır. Grup A hemivertebra rezeksiyonu yapılmaksızın enstrümantasyon ve füzyon yapılan hastaları içermektedir.Bu grupta hemivertebra rezeksiyonuna uygun olmayan, hemivertebraya kompleks deformitelerin eşlik ettiği hastalar bulunmaktadır. Grup B ise hemivertebra rezeksiyonu ile enstrümantasyon füzyon uygulanan hastaları içermektedir. Hastaların preop ve postop segmenter skolyoz açısı, kompansatuar eğrilikleri, segmenter kifoz açısı ve koronal balansı değerlendirilmiştir. Hastaların yaş, füzyon alanı ve komplikasyonları değerlendirilmiştir. viii Bulgular: Tüm hastaların ortalama koronal eğriliği preop cobb açısı 43 dereceden postop 17 dereceye indirilerek %60 düzelme sağlanmıştır. Segmenter kifoz açısı 47 dereceden operasyon sonrası 11 dereceye inmiştir. Tek hemivertebraya bağlı eğriliklerin (grup 1) olduğu grupta (%70) ve hemivertebra rezeksiyonu yapılan hastaların (grup B) olduğu grupta(% 67) daha yüksek korreksiyon sağlanmıştır. Uygulanan cerrahiye göre füzyon yapılan segment sayılarına bakıldığında hemivertebra rezeksiyonu yapılan grupta (grup B) daha az segmentte füzyon yapıldığı görüldü. Komplikasyon oranları arasında fark görülmedi. Sonuç: Tek hemivertebraya bağlı gelişen konjenital skolyozun tedavisinde kompansatuar yapısal deformiteler gelişmeden önce yapılacak hemivertebra rezeksiyonu ve kısa segment enstrümantasyon ve füzyon ameliyatı yüksek korreksiyon sağlaması ve sadece anomalinin olduğu segmentin füzyonu sağlanarak kalan sağlıklı omurganın normal gelişimine devam edebilmesi açısından en ideal seçenektir.Kompleks eğriliklerin tedavisi deformitenin türüne ve hastaya özel olarak belirlenir. Daha uzun füzyon sahası gerekmekte ve deformiteyi düzeltek için farklı osteotomiler kullanılmalıdır. Multipl anomali ile seyreden vakalarda uzun segment enstrümantasyon ihtiyacı olurken ,bunlarda nadiren hemivertebra rezeksiyonu yapıldı. Tek anomalili keskin açılı deformitelerde hemivertebra rezeksiyonu ve kısa segment enstrümantasyon ile ideal sonuçlar elde edildi.Çok seviye anomalili vakalarda hemivertebra rezeksiyonunun bizim hasta grubumuzda fazla tercih edilmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Assesment of surgical treatment results of congenital scoliosis developed due to hemivertebrae; comparison of surgery results of deformities and surgery options. Methods: 38 patients suffering congenital scoliosis developed due to hemivertebrae were included in work conducted between 2009-2018 in Şişli Etfal and Ankara Eğitim Araştırma hospitals. Having all of the cases assessed regarding preop and postop graphs, assessments were also done under two groups both for the deformity type and applied surgery technique: Group 1(deformities due to single hemivertebrae), group 2 (complex deformities accompanying hemivertebrae); group a (instrumented fusion without resection hemivertebrae), group b(instrumented fusion via resection hemivertebrae). Preop and postop segmental scoliosis angle, compensatory curves, segmental kyphosis angle and coronal balance of cases were assessed. Cases were assessed regarding age, area of fusion and complications. Results: Average coronal curvature of all cases were decreased from preop 43 degrees to postop 17 degrees, providing an improvement of sixty percent. Segmental kyphosis angle decreased from 47 degrees to 11 degrees after the surgery. Seventy percent and Sixty-seven percent higher corrections were attained in cases having curves due to single hemivertebrae (group 1) and in cases in which hemivertebrae resectioning was applied (group b) respectively. Comparing the number of fusion implemented segments with regard to applied surgery method, it was observed that fusion was implemented on less segments in cases which hemivertebrae resection employed. Conclusion: Hemivertebrae resectioning and short segment instrumented fusion surgery implemented before compensatory structural deformities are developed, is the ideal option in treatment of congenital scoliosis due to single hemivertebrae; as fusion surgery provides high correction and vertebrae out of the scope of the intervention is able to complete its normal development since fusion of only the segment having the anomaly is done. Treatment of complex curves is determined case-specific, depending on the deformity type. Longer fusion areas are required, and different osteotomies must be employed to correct the deformity