Eskişehir'de ailelerin konut değiştirmelerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi
Determining factors effected on residential moving of families in Eskişehir province
  1. Tez No: 58349
  2. Yazar: MUTLU DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİTTİN KALINKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Konut değiştirme, konuttan memnuniyet, Residential mobility, housing satisfaction
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR'DE AİLELERİN KONUT DE?İŞTİRMELERİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ Mutlu DÖNMEZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Velittin KALINKARA 1997, Sayfa:76 Jüri: Doç.Dr.Velittin KALINKARA Prof.Dr.Emine GÖNEN Yrd. Doç.Dr.Ali Fuat ERSOY Bu araştırma, Eskişehir'de ailelerin konut değiştirmelerinde etkili olan faktörleri belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma Eskişehir İli Yenikent yerleşim alanında yaşayan 100 ev sahibi ve 100 kiracı olmak üzere toplam 200 aile üzerinde yapılmıştır. Araştırmada ailelerin konut değiştirme nedenleri, konut özellikleri, yakın çevre, kullanım kolaylığı (ulaşılabilirlik), mesleki statü ve yaşam dönemi olarak 5 başlıkta incelenmiştir. Araştırmada ayrıca ailelerin, konut çevresi, toplumsal hizmetler, sosyo-kültürel çevre ve konut kalitesinden memnuniyet düzeyleri de ele alınmıştır.Konut değiştirme ve mevcut konuttan memnuniyet üzerinde mülkiyet değişkenine ek olarak, aile geliri, ailenin yaşam dönemi, hanehalkı büyüklüğü, kadının ve erkeğin yaş ve öğrenim durumlarının etkisi araştırılmıştır. Ev sahibi aileler, konutu kendilerinin olduğu için, kiracılar ise bütçelerine uygun olması nedeniyle tercih etmişlerdir. Nitelikli ve iyi tasarlanmış konutta oturma isteği konut tercihinde diğer önemli faktörlerdir. Aile büyüklüğü arttıkça daha geniş ve daha çok odalı konutlarda oturma isteği önem kazanmaktadır. Erkeğin yaş artışı daha geniş ve nitelikli konutta yaşama isteği üzerinde etkili olmaktadır. Aileler gürültüsüz, nitelikli ve sosyal statülerine uygun komşuların bulunduğu, prestijlerine uygun bir çevrede yaşamak istemektedirler. Arkadaşlarına, aile ve akrabalara yakın olma, alt yapı hizmetleri yeterli, çocukların okuluna ve iş yerine yakın olması da konut değiştirmeye neden olan kullanım kolaylığı faktörleridir. Gelir artışı çocukların yetişmesine uygun bir çevreye taşınma üzerinde etkili olmaktadır. Başlangıç ailelerde ve kadının çalıştığı ailelerde de iş yerine yakınlık taşınma eğilimini artıran önemli bir nedendir. Ailelerin konutlarını değiştirmeleri, hanehalkı büyüklüğü ve aile yapısında meydana gelen değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Hanehalkı büyüklüğü arttıkça, geliri yüksek olan aileler konuttan taşınma eğilimi göstermektedirler. Araştırmada ailelerin, konut ve çevreden memnuniyet durumları da incelenmiş; çevre kalitesi, trafik, gürültü, yakın çevrenin temizliği ve hava kalitesinden memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Denekler konutun çocukların okullarına, toplumsal park alanlarına, eğlence yerlerine ve alışveriş merkezlerine yakınlığından, cadde ve sokakların durumu ve aydınlatılması ile alt yapı sistemlerinden memnundurlar. Konutun arkadaş ve akrabalara yakınlığı, çevredeki insanlarla iletişim ve onların özellikleri gibi sosyo-kültürel çevre faktörlerinden memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Denekler konutun gizlilik sağlaması, konut alanı, konutun ısıtılma durumu, nem bulunmaması, banyo ve mutfağın uygun tasarımı, tesisatın durumu ve güneş alma durumu gibi konut kalitesi ile ilgili özelliklerden memnundurlar. Depolama ünitelerinin yetersiz olması memnun olunmayan en önemli özelliktir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis DETERMINING FACTORS EFFECTED ON RESIDENTIAL MOVING OF FAMILIES IN ESKİŞEHİR PROVINCE Mutlu DÖNMEZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Home Economics Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Velittin KALINKARA Page: 76, 1997 Jury: Assoc.Prof.Dr. Velittin KALINKARA Prof.Dr.Emine GÖNEN Assist.Prof.Dr.Ali Fuat ERSOY This research was planned and run for finding out the factors which lead families to move their houses in Eskişehir. Research was applied on 200 families, 100 apartment owners, 100 tenants, who live around Yenikent, Eskişehir. The causes of moving of the families was researched in 5 main subjects which are house features, neighbourhood, accessibility, employment status and life cycle. Also, house environment, social services, socio-cultural environment, satisfaction of house quality of the families were dealt with in the research.IV The effects of family income, life cycle of family, family size, education levels and ages of wife and husband was added to owning the house in researching the moving the house and satisfaction level of the present house. Families owning the house preferred that particular houses because they own them, tenants preferred because that houses fit to their budget. Quality and good design are the other factors in choosing a house to live in. As the size of the family gets bigger, size of the house and the number of the rooms come into the point. Also, aging of the head of the family leads for a larger and a better house. Families would like to live in noise-free, high quality, with appropriate neighbours to their social status and a prestigious neighbourhood. Being close to their families, friends, schools and work, and also having good facilities are the practicality factors leading to moving the house. Raise in the income would result in moving to a neighbourhood where the children can grow better. In beginning families and in the families that women work being close to work has a big influence in moving tendencies. Moving the houses of the families arises from the size of the families and the changes in the family structure. The families who have high income levels tend to move the house as the size of the household family gets bigger. Satisfaction of the house and the neighbourhood of the families were investigated in the research and found out that the importance of environment quality traffic, noise, cleanliness of the close neighbourhood and air quality highly effect the satisfaction level. The families in the research were satisfied with the closure to the schools of their children, public parks, entertainment centers and shopping centers, and the good condition and lighting of the streets and the infrastructure systems of the neighbourhood. And also high satisfaction level of the socio-cultural factors, like being close to friends and relatives, and their features and the communication with the neighbours, were found out in the research. The families in the research were pleased with the features defining the house quality like the privacy of the house, the size of the house, heating, humidity level, appropriate design of the kitchen and the bathroom, water and electricity conditions and taking the sun in. Insufficiency of the storage units is the biggest complaint in this research.