Kars Arkeoloji Müzesi'nden bir grup pişmiş toprak kandil
A group of baked clay qandil from Kars Archeology Museum
  1. Tez No: 583680
  2. Yazar: MAKBULE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Kars, Ani Harabeleri, Pişmiş Toprak Kandil, Ortaçağ, Kars, Ani Ruins, Terracotta Lambs, Medieval
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Arkeoloji dünyasının en önemli buluntuları arasında yer alan ve tarihleme konusunda kesin olarak bilgi verdiren Kars Arkeoloji Müzesi'nde bulunan bir grup kandilin incelenmesi esas alınmıştır. Ancak ilk olarak kandillerin bulunduğu yer ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Bu konuyla ilgili Kars İli'nin tarihi coğrafyası araştırılmış, geçmişten günümüze Kars'ta yaşamış olan devletler hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve bu sayede birçok kültür mozaiğinin oluşmasına sebep olan Kars Şehrinde bulunan Ani Antik Kenti'nin günümüze kalan kalıntılarının ışığında o dönemde yaşamış insan topluluklarının yaşayışları ve çağdaşı olan diğer bölgelerle olan etkileşimleri araştırılmıştır. Ani Örenyeri'nin tarihteki yeri ve Sultan Alparslan tarafından fethi ile birlikte Kars Bölgesi anlatılmaya çalışılmıştır. Sonrasında, aydınlatma araçları ile ilgili genel bilgiler verildikten asıl konumuz olan kandil, gelişimi, yapım teknikleri, bölümleri kullanım alanlarına değinilmiştir. Çalışmamızın ana konusunu oluşturan Kars Arkeoloji Müzesi kandilleri incelenerek M.Ö örnekleri ve Orta Çağ Dönemi örnekleri ile karşılaştırılmıştır. Formlarına göre altı başlık altında incelenmiş ve benzerleri bulunarak analoji yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important finds in the world of archeology and dating in Kars Archaeological Museum which gives definite information on the date of the examination of a group of lamps was based. However, firstly, the details of the lamps were given as detailed information. The historical geography of Kars province has been researched and short information about the states that have lived in Kars has been given. In the light of the remnants of the ancient city of Ani in the city of Kars, which has been the home of various civilizations throughout the history and which has led to the formation of many cultural mosaics, the interactions of the communities of the people who lived at that time and their interactions with other contemporary regions were investigated. The place of Ani Archaeological Place in the history and the conquest of Sultan Alparslan and the Kars region were tried to be explained. After the general information about the lighting tools are given, the main subject of the lamp, development, construction techniques, parts of the application areas have been mentioned. Kars Archeology Museum lamps which are the main subject of our study were examined and compared with examples of BC and samples of the Middle Ages. According to their forms, they were examined under six headings and their analogies were found.