Dolgulu damıtma kolonunun dinamik matris kontrolu
Dynamic matrix control of a packed distillation column
  1. Tez No: 58369
  2. Yazar: Z.SERPİL ERTEN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPBAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Packed distillation column, Simulation, Dynamic matrix control, Decoupling control
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada metanol-su ikili karışımının damıtıldığı pilot ölçekli bir damıtma kolonunun dinamik ve kontrol özellikleri araştırılmıştır. Çalışmalar deneysel ve teorik olarak gerçekleştirilmiştir. Dolgulu damıtma kolonunun dinamik davranışının incelenmesi için kademeli kolon simülasyonu yapılmıştır. Bunun için Luyben tarafından geliştirilen model kullanılmıştır. Damıtma kolonunun üst ürün sıcaklığının kontrolü için dinamik matris ve decoupling kontrol yöntemleri kullanılmıştır. Dinamik matris kontrol için proses reaksiyon eğrisi çizilmiş ve dinamik matris bu eğriden bulunmuştur. Kontrol çalışmalarında kazan ısısı Q ayarlanabilen değişken olarak seçilmiştir. Kolonun giriş değişkenleri olan besleme derişimi, sıcaklığı, akış hızı, ve yağ akış hızlarına bozucu etki olarak pozitif ve negatif kademe etkileri verilmiştir. Dolgulu damıtma kolonunun deneysel ve teorik dinamik matris kontrolü birbirleri ile karşılaştırılmış ve teorik olarak decoupling dinamik matris kontrolü gerçekleştirilmiştir. Dinamik matris kontrolün dolgulu damıtma kolonu kontrolünde iyi sonuç verdiği bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Dolgulu Damıtma Kolonu, Similasyon, Dinamik Matris Kontrol, Decoupling Kontrol
Özet (Çeviri)
In this study, the dynamic and control properties of a binary pilot plant packed distillation column distillating methanol and water were investigated. The study was performed experimentally and theoretically. Stagwise column simulation was applied to investigate the dynamic behaviour of the packed distillation column. A model developed by Luyben (1990) was used for this purpose. Dynamic matrix control and decoupling control methods were used to control the overhead product temperature of the distillation column. The proses reaction curve was plotted for dynamic matrix control and the dynamic matrix was calculated from this curve. In the control work, the heat input Q was taken as a manipulated variable. Feed concentration, feed temperature, oil flow rate and feed flow rate which are the input variables to the distillation column were given as of a negatif and positive step changes as the disturbance of system. The experimental and theoretical dynamic matrix control results of the packed distillation column were compared each other and decoupling control method was realized. Dynamic matrix control of packed distillation column produced the satisfactory performance.