5. sınıf elektrik ünitesinde kullanılan eğitsel oyunların öğrenci başarısına ve kalıcılığa etkisi
The effect of educational games used in 5 th graders elektric unit to permanence and pupils' success
  1. Tez No: 583745
  2. Yazar: EMEL KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RENAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Eğitsel Oyunlar, Başarı, Bilginin Kalıcılığı, Ortaokul 5. Sınıf, Science Education, Educational Games, Academic Achievement, Persistence of Knowledge, Secondary School 5 th grade
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapılan çalışmanın amacı ortaokul 5. sınıf elektrik ünitesinde kullanılan eğitsel oyunların öğrenci başarısına ve kalıcılığa etkisinin incelenmesidir. Araştırma Konya ili Emirgazi ilçesinde bulunan ortaokullardan oluşmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu ise 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Konya ili Emirgazi ilçesinde bulunan Emirgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Emrulgazi Ortaokulunda öğrenim gören 5. sınıftaki 34 öğrenci oluşturmaktadır. 5. sınıflarda bulunan iki sınıf, kontrol grubu ve deney grubu olarak kura yöntemiyle belirlenmiştir. Ortaokul 5. sınıflarda 5 hafta süreyle okutulan 'Elektrik Ünitesi' deney grubunda yer alan 17 öğrenciyle fen bilimleri öğretim programına uygun olarak hazırlanan çeşitli eğitsel oyunlarla işlenmiştir. Kontrol grubunda yer alan 17 öğrenciyle ise mevcut programdaki kazanımlara göre hazırlanan etkinliklerle işlenmiştir. Öğrencilerin başarı düzeylerinin belirlenmesinde veri toplama aracı olarak güvenirlik katsayısı 0,854 olan ve 20 sorudan oluşan başarı testi kullanılmıştır. Çalışma grubunun ön test, son test ve kalıcılık testlerinden aldıkları puanların gruplar arası farklılaşma düzeylerini incelemek amacıyla bağımsız t testi her bir grubun kendi içinde farklılaşma düzeylerini incelemek amacıyla bağımlı t-testi kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin fen bilimleri dersi başarı testi puanları ve kalıcılık testi puanları arasında deney grubu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Bu durumda fen bilimleri dersi elektrik ünitesi kazanımlarını kazandırmada eğitsel oyunların etki ettiği söylenebilir. Deney grubu öğrencilerine uygulanan öğretim sonrasında eğitsel oyunlarla ilgili görüşlerini bildireceği sorular yöneltilmiştir. Araştırmanın sonucunda, eğitsel oyunlar uygulanarak ders işlenen grup (deney grubundaki) öğrencilerinin, mevcut kazanımlara göre hazırlanan etkinliklerle ders işlenen grup (kontrol grubundaki) öğrencilerden daha yüksek ders başarısı puanlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elektrik ünitesinde kullanılan eğitsel oyunlara yönelik görüşlerini bildiren öğrencilerin olumlu düşüncelere sahip olduğu, eğlenerek öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Eğitsel oyunların ders başarısını ve bilginin kalıcılığını arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of educational games on students' academic achievement in Grade 5 Science. The population of the research consists of the secondary schools in Emirgazi district of Konya province. The sample of the study consisted of 34 students in 5th grade in Emrulgazi Secondary School affiliated with National Education Directorate of Emirgazi in Konya in 2015-2016 academic year. The control group and the experimental group were chosen by lot among 5 th grade students. The theme, ' The Electrical Unit' which was studied in 5 th graders for 5 weeks, was applied to 17 students group by using various educational games which were prepored according to Science Education programme. The activities, which were prepared according to existing programme learning out comes, were applied to 17 students of control group. In order to define the succers levels of students ' Electrical Success Test' was used as data collecting tool includes 20 questions having 0,854 reliability coefficienx. t-test was used between grops and in each group to examine the differentiation levels of stuyd group from pre-test, and recall tests results. It was determined that the effect of the pre-test results of the experimental and control groups on the course was not significant. The effect of the post test results of the experimental and control geoups on thecourse success was found to be significant. As a result of the study, it was determined that students who studied courses by applying educational games (experimental group) had higher re call test scores than students (control group) who studied courses by using activities in terms of existing programme outcomes. It was concluded that educational games increase course success and permanence of knowledge.