Hasta hekim iletişimi ile hekimin tekrar tercih edilmesi ilişkisi: Bir kamu hastanesi örneği
Relationship between patient physician communication and physician re-preference: The case of public hospital
- Tez No: 583757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hasta hekim iletişimi, hekim tercihi, sağlık iletişimi, Patient physician communication, physician preference, health communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, hasta hekim iletişimi ile hekimin tekrar tercih edilme durumunun arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Evreni bir kamu hastanesi olan çalışmada örneklem, kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. İki ayrı klinikten ikişer hekimin hastalarından veri toplanmıştır. Her bir hekimin ortalama 100 hastası ile görüşülerek toplamda 401 hastaya ulaşılmıştır. Çalışmada hasta hekim iletişimini ölçen iki ölçekten esinlenerek oluşturulan“Hasta Hekim İletişim Anketi”isimli bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Esinlenilen ölçekler, 3 ayrı çevirmen tarafından birbirinden bağımsız olarak Türkçeye çevrilmiş ve 5 ayrı uzman tarafından değerlendirilmiş olup 1 soru etik sebeplerden dolayı anketten çıkarılmıştır. Toplam 41 maddeye uygulanan faktör analizi sonucunda benzer ifade grupları içindeki maddelerden en yüksek kapsam geçerliliğini sağlayan maddeler ölçekte tutulmuştur. En yüksek faktör yüküne sahip olan ve üç boyut şeklinde dağılan toplam 16 ifadeli anket, Amos programı ile doğrulayıcı faktör analizine tabi tutulmuş ve iyi uyum iyiliği değerlerine ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları; hasta hekim iletişimi ile hekim tercihinin arasında olumlu ilişki olduğunu göstermiştir. Hastaların %92'sinin, hekimlerinin iletişimlerini iyi olarak değerlendirdiği, hekimlerinin iletişimlerini iyi olarak değerlendiren hastaların %95'inin de aynı hekimi tekrar tercih edeceği tespit edilmiştir. Tüm hastaların %90'ının aynı hekimi tekrar tercih edeceği, %54'ünün başka hekime muayene olmak istemediği, aynı hekime devam edeceği ve %79'unun hekimini başkalarına tavsiye edeceği tespit edilmiştir. Ayrıca hastanın cinsiyet, medeni durum, yaş ve eğitim gibi bazı demografik özelliklerinin, hasta hekim iletişiminde etkili olduğu görülmüştür. Sonuçlar doğrultusunda, hekimlerin hastalara psikolojik destek verme konusunda kendilerini geliştirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to investigate the relationship between patient physician communication and physician re-preference. In the study of the universe as a public hospital, the sample is easily determined by the sampling method. Data from the patients of two physicians were collected from 2 separate clinics. A total of 401 patients were reached with the average 100 patients of each physician. In the study, a data collection tool called“Patient Physician Communication Questionnaire”was used, which was inspired by two measures measuring patient physician communication. The inspired scales were translated into Turkish independently by 3 individual translators and evaluated by 5 different experts and 1 question was excluded from the questionnaire for ethical reasons. As a result of the factor analysis applied to the total 41 item, the substance in similar expression groups was kept on the scale which ensures the highest coverage validity. A total of 16 expressions, which have the highest factor load and dispersed in three dimensions, have been subjected to an angle factor analysis with the Amos program and good harmony goodness values have been achieved. The results of the study showed that there was a positive relationship between patient physician communication and physician preference. It was determined that 92% of the patients evaluated the communication of their physicians and 95% of the patients who evaluated the communication of their physicians as well would prefer the same physician again. 90% of all patients will prefer the same physician again, 54% do not want to be examined by another doctor, and the same doctor will continue to recommend 79% of physicians to others have been determined. In addition, some demographic characteristics of the patient, such as gender, marital status, age and education, were found to be effective in patient physician communication. According to the results, physicians may be suggested that improve themselves in providing psychological support to patients.