Yaşlı sıçanlarda metabolik sendrom gelişme sürecinde makrofaj polarizasyonun etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of macrophage polarization in the developmental process of metabolic syndrome in elderly rats
- Tez No: 583794
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY YAZIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Makrofaj Polarizasyonu, Metabolik Sendrom, Yaşlanma, Aging, Macrophage Polarization, Metabolic Syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Gıda Metabolizma ve Klinik Beslenme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Doğal immün sistem elemanlarından makrofajlar, yerel çevreye ve uyaranlara karşı farklı fenotipte polarize olabilmektedir. Metabolik sendrom gibi hastalık durumlarında polarizasyon değişmektedir. Dünya'da ve Türkiye'de yaşlı nüfusu ve yaşlı nüfusta görülen hastalık prevalansları artış göstermektedir. Yaşlanma ile gelişen immün yetersizliğin metabolik sendrom gelişme sürecine etkisi olduğu bilinmektedir. Bu çalışma ile yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı gelişen metabolik sendrom durumunda doku makrofaj polarizasyonundaki değişimin değerlendirilmesi ve bu değişimin hastalık sürecine katkısının incelenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda sağlıklı genç kontrol hayvan (6 aylık ), 24 aylık yaşlı sağlıklı hayvan ve 24 aylık metabolik sendom gelişen hayvan grupları çalışmada kullanılmıştır (n=6/grup). Hayvanlardan karaciğer, dalak ve böbrek dokuları izole edilerek dokularda TNF-α, IL-6, IL-10, IL-2, IL-4 yanıtları ELİSA kiti kullanılarak belirlenmiştir. Sonuçta yaşlanmaya bağlı gelişen metabolik sendrom durumunda karaciğer ve böbrek dokularında inflamatuvar TNF-α (p˂0,000), IL-6 (p=0,000) ve anti-inflamatuvar IL-10 düzeyleri artarken, karaciğer dokusunda IL-4 (p=0,022), böbrek dokusunda IL-2 seviyesinde azalma (p=0,035) gözlenmiştir. Dalak dokusunda TNF-α düzeyleri yaşlanma ile azalıp(p=0,003), yaşlanmaya bağlı metabolik sendrom durumunda artış (p=0,013) gösterirken diğer sitokin yanıtları anlamlı düzeyde bulunamamıştır. Dokularda sitokin yanıtların korelasyonunda karaciğer, böbrek ve dalak dokularında TNF-α ile IL-6 arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Çalışmamız ile yaşlanma süreci ve yaşlanmaya bağlı spontan gelişen metabolik sendromda doku sitokin düzeylerinde değişme olduğu ve M1 profiline sahip makrofaj polarizasyonunu ifade ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Macrophages, which are elements of the natural immune system, can be polarized in different phenotypes against the local environment and stimuli. Polarization changes in disease states such as metabolic syndrome. elderly population in the world and Turkey and the prevalence of diseases of the elderly population is increasing. Immune deficiency with aging has an effect on the process of metabolic syndrome occurrence. The aim of this study was to evaluate the change in tissue macrophage polarization in aging and metabolic syndrome due to aging. In this context, healthy young control animals (6 months), 24 months old healthy animals and 24 months old metabolic syndrome were used in the study (n = 6 / group). Liver, spleen and kidney tissues were isolated from the animals and TNF-α, IL-6, IL-10, IL-2, IL-4 cytokine responses in tissues were determined using ELISA kit. As a result, the accumulation of inflammatory TNF-α (p˂0,000), IL-6 (p = 0,000) and anti-inflammatory IL-10 in liver and kidney tissues increased in the case of metabolic syndrome due to aging, while IL-4 in liver tissue increased (p = 0.022), a decrease in IL-2 levels in renal tissue (p = 0.035) was observed. It is found that there is a positive correlation between TNF-α - IL-6 in liver, kidney and spleen tissues in correlation of cytokine responses in tissues. In our study, it was observed that tissue cytokine levels change in aging and metabolic syndrome due to aging and it expresses macrophage polarization with M1 profile.