İlköğretim matematik öğretmen adaylarının düşünme stilleri ile uzamsal görselleme becerileri ve geometriye yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between preservice elementary mathematics teachers' thinking styles with spatial visualization skills and attitudes towards geometry
- Tez No: 583864
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: uzamsal yetenek, uzamsal görselleme, tutum, düşünme stili, spatial ability, spatial visualization, attitude, thinking style
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma ilköğretim matematik öğretmenliği öğrencilerinin düşünme stilleri, uzamsal görselleme becerileri ve geometriye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca değişkenlerde sınıf düzeylerine göre farklılaşma olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının düşünme stilleri ile geometri tutumları ve uzamsal görselleme becerileri arasındaki ilişki incelendiğinden ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışma İçanadolu bölgesinde bir devlet üniversitesinin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında öğrenim görmekte olan 572 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Uzamsal görselleme becerilerini belirlemek için Purdue Uzamsal Görselleme testi, düşünme stillerini belirlemek için matematik süreç aracı, geometriye yönelik tutumu belirlemek için geometri tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının uzamsal görselleme becerilerinin orta ve geometriye yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının yarıdan fazlasının harmonik düşünme yapısına sahip oldukları; sınıf düzeylerine göre uzamsal görselleme becerilerinden oluşturma, döndürme alt boyutları ve toplam puan yönünden farklılaşma olduğu; geometriye yönelik tutuma göre ise farklılaşmanın ilgi ve kaygı alt boyutlarında olduğu tespit edilmiştir. Düşünme stillerine göre geometri tutumun sadece kaygı alt boyutunda farklılaşmadığı görülmüştür. Düşünme stillerine göre uzamsal görselleme becerisinin ise sadece oluşturma alt boyutunda farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Uzamsal görselleme becerisi ile geometriye yönelik tutum arasında düşük bir ilişki tespit edilmişken, düşünme stilleri ile sınıf düzeyleri arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the relationship between Preservice Elementary Mathematics Teachers' thinking styles, spatial visualization skills and attitudes towards geometry. Also, it was searched whether the variables differ according to grade levels. In this research, the relationship between the pre-service teachers' thinking styles and their geometry attitudes and spatial visualization skills was designed in a relational survey model. The study was conducted with 572 pre-service teachers studying in the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of a public university in the region of Anatolia. Purdue Spatial Visualization test was used to determine spatial visualization skills, mathematics process tool was used to determine thinking styles, and geometry attitude scale was used to determine attitude towards geometry. As a result of the research, it was determined that the pre-service teachers' spatial visualization skills were moderate and their attitudes towards geometry were high. More than half of the teacher candidates have a harmonic thinking structure; differentiation in spatial visualization skills according to grade levels in terms of creation, rotation sub-dimensions and total score; according to the attitude towards geometry, it was found that the differentiation was in the sub-dimensions of interest and anxiety. According to thinking styles, it was observed that geometry attitude did not differ only in anxiety sub-dimension. While there was a low correlation between spatial visualization skill and attitude towards geometry, no statistically significant relationship was found between thinking styles and grade levels.