Fen bilimleri öğretmenlerinin ve beşinci sınıf öğrencilerinin STEM eğitimi uygulamaları hakkında görüşleri
Opinions of science teachers and fith grade students on STEM education applications
- Tez No: 583873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ANILAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM eğitimi, Fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri, Beşinci sınıf öğrencilerinin görüşleri, STEM education, The views of science teachers, The views of fifth grade students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2018'de güncellenen yeni fen bilimleri öğretim programına dâhil edilen Fen ve Mühendislik uygulamaları alanının temelini oluşturan STEM eğitimi ve uygulamalarına ilişkin fen bilimleri öğretmenleri ve beşinci sınıf öğrencilerinin görüşlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaçla aşağıdaki sorulara yanıt aranmaya çalışılmıştır. Fen Bilimleri Öğretim Programında bulunan Fen ve Mühendislik Uygulamaları alanının temelini oluşturan STEM eğitimi ve uygulamalarının sınıfta uygulanabilirliğine ilişkin fen bilimleri öğretmenleri ve beşinci sınıf öğrencilerinin görüşleri nelerdir? Fen bilimleri öğretmenleri ve beşinci sınıf öğrencilerinin Fen ve Mühendislik Uygulamaları alanının temelini oluşturan STEM eğitimi ve uygulamalarının kendilerine olan katkılarına ilişkin görüşleri nelerdir? Yöntem: Çalışmada nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak; fenomenoloji (olgu bilim) araştırmalarında kullanılan açık uçlu sorularla hazırlanmış açık uçlu anket formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Bulgular: Verilerin analiz sonuçları, öğretmenlerin uygulama esnasında bazı sorunlar yaşadığını fakat hem kendileri hem de öğrenciler için oldukça faydalı bir uygulama olarak gördüklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerde öğretmenlerle benzer sorunlar yaşadıklarını fakat kendileri için birçok yönden katkı sağladığını belirtmişlerdir. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak, STEM eğitiminin uygulamasında birçok eksikler olmasına rağmen fen bilimleri öğretmenleri ve öğrencileri için olumlu katkılar sağladığı söylenebilir. Gelecekte bu uygulamanın daha etkili ve verimli olması için, uygulamanın eksik yönleri araştırılıp giderilmesi için çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal the opinions of science teachers and fifth grade students about STEM education and its applications which form the basis of Science and Engineering applications which are included in the new science education program which is updated in 2018. For this purpose, the answers to the following questions were tried to be searched. What are the views of science teachers and fifth grade students about the applicability of STEM education and its applications in the classroom, which is the basis of Science and Engineering Practices in the Science Education Curriculum? What are the views of science teachers and fifth grade students about the contribution of STEM education and practices, which form the basis of Science and Engineering Practices? Method: Qualitative data collection tools were used in the study. As a qualitative data collection tool; Data were collected using open-ended questionnaire prepared with open-ended questions used in phenomenological (phenomenological) research. The data were analyzed by content analysis method. Results: The results of the analysis of the data indicated that the teachers experienced some problems during the application but they saw it as a very useful practice for both themselves and the students. They stated that they experienced similar problems with the teachers but contributed to them in many ways. Conclusion and Suggestions: In conclusion, although there are many deficiencies in the application of STEM education, it can be said that it provides positive contributions for science teachers and students. In order to make this application more effective and efficient in the future, studies can be done to investigate and eliminate the deficiencies of the application.