Şiddet görüp görmeme durumuna göre evli kadınların evlilik doyumu ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison of marriage satisfaction and psychological hardiness levels of married women according to state of exposure to violence
- Tez No: 584084
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU YAZGAN İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Doyumu, Psikolojik Dayanıklılık, Şiddet, Fiziksel Şiddet, Psikolojik Şiddet, Marriage, Marriage Satisfaction, Psychological Hardiness, Violence, Physical Violence, Psychological Violence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada şiddet görüp görmeme durumuna göre evli kadınların evlilik doyumu ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu kavramlara etki eden bazı demografik değişkenlerde saptanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmaya Mersin İl Merkezinde ikamet eden evli kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubu ise gönüllülük esasına dayalı olarak kartopu yöntemi ile belirlenmiştir. Bu araştırmanın verileri en az 25 yaşında evliliği devam eden 194 kadından elde edilmiştir. Örneklemin 58'i eşinden psikolojik hem psikolojik hem de fiziksel şiddet görmüş, 79'u ise şiddet görmemiş kadın oluşturmaktadır. Kullanılan veri toplama araçları Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Evlilik Doyumu Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu' dur. Uygulamalar yaklaşık 20 dakika sürmüştür. Çalışmaya katılan kadınların şiddet görüp görmeme durumunun evlilik doyumu ve psikolojik dayanıklılık alt boyutları üzerindeki etkisini test etmek ve grupların evlilik doyumu ve psikolojik dayanıklılık puanlarını sınamak amacıyla ölçek ortalamalarının karşılaştırılmasında t-testi yapılmıştır. Sonuçlar, iki gruptan oluşan şiddet görüp görmeme durumunun evlilik doyumu ölçeğinin bir alt boyutu olan aile ve cinsellik alt ölçeği üzerinde anlamlı düzeyde etkisi olduğu görülmüştür, benlik üzerinde ise anlamlı düzeyde bir etkisi olmadığı görülmüştür. İki gruptan oluşan şiddet görüp görme durumunun psikolojik dayanıklılık ölçeğinin bir alt ölçeği olan psikolojik dayanıklılık ölçeğinin kendini adama ve kontrol üzerinde anlamlı düzeyde etkisi olduğu görülürken diğer bir alt ölçeği olan meydan okuma üzerinde anlamlı düzeyde bir etki görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to compare mariage satisfaction and psychological hardiness of married women according to the state of exposure to violence. Also, some demographic variables influencing these concepts are tried to be detected. The sample of this study is selected from married women living in Mersin city center. The sample group of the research is detected based on voluntary basis with snowball sampling. The data of the research is obtained from 194 women at at least 25 years old whose marriage are continuing. Fifty eight of respondents were exposed to psychological, both psychological and physical violence, and seventy nine did not exposure to violence. Data collecting instruments are psychological strength scale, marriage satisfaction scale and demographic information scale. Practice took approximately 20 minutes. To test the impact of exposure of violence on marriage satisfaction and psychological hardiness sub scales, t test is conducted. State of exposure to violence which compose two groups is seen to have significant effect on family and sexuality sub scales, and no significant effect on ego. State of exposure which compose two groups is seen to have a significant impact on self devotement and control whereas has no significant effect an other subscale, challenge.