Sınıf öğretmenlerinin sınıf içi olumsuz davranışlarının öğrenci davranışlarına yansımaları
Reflection of classroom teachers' negative behaviors in classroom to student behaviors
- Tez No: 527989
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sınıf yönetimi, istenmeyen davranış, sınıf öğretmeni, gözlemsel durum çalışması, classroom management, primary school teacher, negative behavior, observational case study
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Etkili ve verimli bir eğitim sürecinin en önemli unsurlarından biri öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkidir. Bu ilişkinin niteliği hem öğretmenin öğretme çabalarını hem de öğrencilerin akademik ve sosyal başarısını doğrudan etkilemektedir. Bundan dolayı birey yetişkin ve uzman olarak öğretmenlerin bu ilişkiyi sağlıklı yönetme yükümlülüğü vardır. Sınıf yönetimi, öğrenci-öğretmen arasındaki sözlü etkileşimin ötesinde, kurallar, güdülenme, fiziki ortam, dersin işleniş yolları, vb. birçok alanı kapsar. Öğrenciler yaşları ne olursa olsun bu çok boyutlu ortamı, dikkatle takip etmekte ve ona göre davranışlarını şekillendirmektedir. Bu nedenle öğretmenler, davranışlarının ve uygulamalarının ne anlama geldiği ve ne tür sonuçlar doğurabileceği üzerinde detaylı düşünerek buna göre karar vermeli, hareket etmelidir. Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin sınıf içindeki istenmeyen davranışlarının öğrencilerin davranışlarına yansımalarını incelemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden ''gözlemsel durum çalışması'na göre tasarlanmıştır. Örneklem seçiminde amaçlı örneklem türlerinden benzeşik örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Ankara ili Pursaklar ilçesinde yer alan 3 kamu ilkokulundaki 12 sınıf öğretmeninin sınıfında ve bu sınıflarda eğitim gören öğrencilerin tamamı ve odak grup görüşmesine katılan 15 dördüncü sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada geniş odaklanma doğal ortam gözlemi ile odak grup görüşmesi veri toplama yöntemleri olarak kullanılmıştır. Her bir sınıfta 5'er ders saati üzerinden toplam 60 saat gözlem yapılmıştır. Gözleme dayalı veriler araştırmacı notları ve kamera kayıt cihazı kullanılarak elde edilmiştir. Gözlem verileri elde edildikten sonra odak grup görüşmeleri için uzman görüşü ve literatür taraması yapılarak açık uçlu sorular oluşturulmuştur. Odak grup görüşmeleri araştırmacı notları ve ses kayıt cihazı yoluyla kaydedilmiştir. Araştırmanın verileri betimsel olarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, sorulan sorular ve öğrencilerin cevapları sınıflandırılırken kategorik veya“tematik kodlama”şeklinde bir çerçeve oluşturulmuş ve bu çerçeveye göre veriler işlenmiştir. Kategorileri oluşturan kavramlardan bazıları araştırmacıdan, bazıları literatürden, bazıları da öğrencilerin görüşlerinden alınmıştır. Kategorilere ayrılan öğrenci görüşleri daha anlaşılır olması için frekans ve yüzde değerleriyle tablolara kaydedilmiş ve gerek duyulduğunda bu kategori ve değerlere göndermeler yapılmıştır. Gönderme yapılan veriler kullanılırken öğrenciye verilen kod isimler kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin derse geç gelme davranışı öğrencilerin kargaşa çıkarmasına, sıkılmasına ve derse karşı ilgisiz kalmasına yol açmaktadır. Öğretmenlerin“Öğrencinin öğrenmemiş veya yanlış öğrenmiş olmasını görmezden gelme”davranışı öğrencilerde değersizlik, sevgisizlik, mutsuzluk, çaresizlik duygularının oluşmasına ve derse karşı ilgisinin azalmasına yol açmaktadır. Öğretmenlerin“Dersi çoğunlukla aynı öğrencilerle sürdürme”davranışı öğrencilerin derse karşı ilgisiz kalmasına, mutsuz olmasına, pasifleşmesine, okuldan uzaklaşmasına ve değersizlik duygusu hissetmesine sebep olmaktadır. Öğretmenlerin ''Tutarsız'' davranışları öğrencilerin öğretmenlerini çelişkili bulmalarına ve kötü örnek olmasına, kuralı önemsememesine ve kuralı yok saymasına sebep olmaktadır. Öğretmenlerin“Kızarak açıklama yapma”davranışı öğrencilerin değersizlik, sevgisizlik, mutsuzluk duygularını hissetmesine, derse ilgisinin azalmasına, pasifleşmesine ve okuldan uzaklaşmasına sebep olmaktadır. Öğretmenlerin, sözlü şiddet içeren davranışları, öğrencilerin değersizlik, sevgisizlik, mutsuzluk, kaygı/ korku duygularını hissetmesine, öğretmenini sevmemesine, okuldan uzaklaşmasına, pasifleşmesine, karşılık vermesine ve şikayetçi olmasına sebep olmaktadır. Öğretmenlerin, öğrencilerin durumunu dikkate almadan oturma düzeni oluşturma durumlarında, öğrenciler“tahtayı görememe”,“konuşma/tartışma”ve“ayağa kalkma /gezinme”davranışları sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important elements of an effective and productive educational process is the relationship between student and teacher. The quality of this relationship directly affects the teaching efforts of the teacher as well as the academic and social success of the students. On account of this, teachers, as an adult and an expert, have obligation to manage this relationship in a healthy way. Beyond the verbal interaction between student and teacher, class management covers many areas such as rules, motivation, physical environment, teaching methods, and so on. Whatever the age of the students, they follow this multi-dimensional environment carefully and shape their behaviors accordingly. Therefore, teachers should overthink about what their behaviors and practices mean and what kind of consequences they can cause and should decide accordingly, should act. The aim of this study is to examine the reflection of the misbehaviors of primary teachers in the class to students behaviors. This research has been designed according to“observational”case study. In choosing of sampling, the method of homogeneous sampling was used among the kinds of purposeful sampling. The research was done in the second term of 2016-2017 educational year, at three public primary school which were in Pursaklar, province of Ankara, in twelve teachers' classes with all the students of these classes and with fifteen forth grade students who participated in focus group interview. In this work, wide focusing natural circumstances observation and focus group interviewing data acquisition methods were used. A total of 60 hours of observations were made over 5 lesson hours in per class. Observation-based data were obtained using reseracher's notes and a camera recorder. Open-ended questions were formed by literature review and experts' opinions. Focus group interviews were recorded by the help of researcher's notes and voice recorder. Data of research were analyzed descriptively. While categorizing questions and students' answers, categorical or thematic coding frame was formed and data were processed according to this frame in analyzing of data. The concepts which form categories were taken from the researcher, literature and students' opinions. Categorized student opinions were recorded on charts with frequency and percent to make them more comprehensible and made references to those categories and values when necessary. While mentioning referred datas, code names were used. According to research results, going late to lessons which was displayed mostly among teachers in time management make students create uproars, get bored and cause students stay irrelevant. The behaviour of ignoring students who were not learnt or learnt with mistakes causes the feelings of unhappiness, desperation, lovelessness, valuelessness with students and makes them irrelevant against lessons. The behaviour of maintaining lesson with the same students, the second frequent behaviour of teachers in training and teaching management, makes other students unhappy,irrelevant, passive and stay far away from school and causes the feeling of valuelessness. Teachers' inconsistent behaviour about rules makes students find their teacher conflicting and wrong model and causes students not to give importance to the rules and ignorance of the rules. Teachers' behaviour of making explanation angrily in aspect of communication causes the feelings of valuelessness, lovelessness, unhappiness with students and makes them irrelevant against lessons, passive and stay away from school. Teachers' behaviours which contain oral violence cause the feeling of valuelessness, lovelessness, unhappiness, anxiety/fear and not to love their teachers also make them stay away from school, be passive, respond and complain. In the aspect of physical order, the oftenest thing that teachers do is not to pay attention to their students' conditions while composing seating order and this causes the behaviours of not seeing the board, speaking, arguing, standing and walking around.