Obez bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi
Determination of physical activity levels of obese individuals
  1. Tez No: 585033
  2. Yazar: İSMAİL GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Obezite, SWA, UFAA, IPAQ, Obese, Physical Activity, SWA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Obezite ile mücadelede fiziksel aktivite düzeyinin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada obez bireylerin farklı yöntemler ile fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 30 kadın (yaş X=32,9±7,3 yıl) ve 16 erkek (yaş X=36,4±8,4 yıl) olmak üzere toplam 46 obez (BKİ kadın X=37,6±6,6 kg/m2, erkek X=34,2±4,3 kg/m2; vücut yağ yüzdesi kadın X=%40,9 ve erkek X=%35,4) gönüllü birey katılmıştır. Sağlık kuruluşuna başvuru yapan obez bireyler için bilgi formu hazırlanmış ve vücut kompozisyon ölçümleri Tanita BC-1000 ile, Fiziksel aktivite ölçümü ise, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi - Kısa Form (UFAA-KF) ve Sense Wear Armband (SWA; BodyMedia, USA) yöntemi ile yapılmıştır. İstatiksel analiz olarak; Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Ki kare, Fischer's Exact testi ve Spearman Rho Korelasyon kullanılmıştır ve anlamlılık düzeyi p0,05), MET düzeyleri 1,3 MET/gün'dür (kadın ve erkeklerde sırasıyla 1,3; 1,4 MET/gün). Katılımcıların adım sayısına göre aktivite düzeyi değerlendirildiğinde %32,6'sı (n=15)“sedanter/düşük aktif”, %67,4'ü (n=31)“orta/yüksek aktif”düzeyinde; UFAA'ya göre değerlendirildiğinde ise %19,6'sı (n=9)“düşük aktif”, %80,4'ü (n=37)“orta/yüksek aktif”düzeyindedir (p>0,05). UFAA-MET puanları ile adım sayısı arasında ise anlamlı ilişki bulunmamaktadır (r=0,188; p>0,05). SWA ile karşılaştırıldığında, anketin %21,7 yüksek tahmin, %8,7 oranında düşük tahminde bulunduğu belirlenmiştir (p>0,05). Sonuç olarak, obez bireylerin adım sayısına göre“biraz aktif”kategorisinde yer almasına rağmen MET düzeylerinin düşük olması obezite ile mücadelede egzersizin şiddetinin önemini göstermektedir. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerinin yöntemlere göre değişebileceği ve yöntem belirlenirken örneklem grubuna göre sınırlılıklar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
It is important to determine the level of physical activity in the fight against obesity. In this study, we aimed to determine the physical activity levels of obese individuals with different methods. The study consisted of 30 women (X=32.9±7.3 years) and 16 male X=36.4±8.4 years) a total of 46 obese (BMI: X=female: 37.6±6.6 kg/m2, male: 34.2±4.3 kg/m2; body fat percentage: 40.9% and 35.4%) volunteer individuals were included. Information form was prepared for obese individuals applying to Health Institution and body composition measurements were performed with Tanita BC-1000 and physical activity measurement was performed with International Physical Activity Survey - Short Form (IPAQ-SF) and Sense Wear Armband (SWA; BodyMedia, USA) method. For statistical analysis, Shapiro Wilk, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, Chi-square, Fisher Exact Test and Spearman's Rho Correlation were used and the significant level was p 0.05). There was no significant relationship between IPAQ-MET scores and number of steps (r=0.188; p>0.05). Compared with SWA, the survey predicted a high estimate of 21.7% and a low estimate of 8.7% (p>0.05). As a result, using both subjective and objective measuring instruments in physical activity measurement and the IPAQ measurement method estimates the FA level high can be important in eliminating the limitations of both measuring instruments. In addition, although obese individuals are in the“light active”category as the number of steps, MET levels are low, indicating the importance of exercise intensity in the fight against obesity.