Türkiye'de bireysel emeklilik ve hayat sigortası : İzmit'te bir araştırma
Private pension and life insurance in Turkey: A study i̇n Izmi̇t
  1. Tez No: 585282
  2. Yazar: NESLİHAN MERVE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALİ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel emeklilik sistemi, Hayat sigortası, Sosyal güvenlik, İzmit, Personal pension system, Life insurances, Social insurance, Izmit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde insanlar eskiye göre oldukça geç yaşlarda emekli olmaktadır. Bazı ağır işlerde çalışan insanlar fiziksel aktivitelerinin yavaşlamasından dolayı emek yoğun işlerde emeklilik yaşına kadar bile çalışamamaktadır. Bu durumda ya tümüyle gelirsiz kalmakta ya da çalıştığı yıllara göre oldukça az emekli aylığıyla yaşamlarını sürdürmektedirler. Ek gelir olarak görünen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Hayat sigortaları tüm dünyada tasarruf yapmak isteyen kişilerin başlıca enstrümanı haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nde de BES“Devlet Katkısı”adı altında teşvik edilmekte, Otomatik katılım sistemiyle tüm çalışanların BES'e gitmesi hükümet politikası haline gelmiştir. Bu çalışmada, İzmit ilçesinde yaşayanların BES ve HS hakkında düşüncelerinin tespiti ve demografik değişkenlere göre bu düşüncelerin anlamlı değişip değişmediğini tespit etmek için yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların BES'ten beklentilerinin cinsiyete göre farklılaştığı gözlenmiştir. BES'te kalmayı planladığı yıl ve aylık ödeyecekleri prim miktarı da medeni duruma göre değişiklik göstermiştir. Tasarruf şekilleri ve BES şirketlerinden beklentiler ise yaş değişkenine göre farklılaşmaktadır. Bunlara ek olarak maaş değişkenine göre ise sistemde kalış süresi farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, we witness a rise in the retirement age and people are nowadays retiring at their later ages comparing to the past. In certain, particularly heavy labour-intensive occupations, people are not able to work until their retirement age, as a result of their reducing physical power. In this instance, they either loss all their income or struggle in surviving with a very low retirement salary, considering the number of years they have worked. Seen also as a side income at retirement, private pension system (PPS) and life insurances (LI) are preferred as key saving instruments. PPS is also encouraged in Turkey under the“state subsidy”program and all workers are enrolled for the PPS via automatic enrolment system that has also become a government policy. This study seeks out to identify the PSS and LI perceptions of people who live in Izmit, Turkey. It also aims to understand whether demographic characteristics lead to any meaningful change in these perceptions. According to the results of the research, it was observed that the expectations of the participants from the PPS differ according to gender. The amount they will pay monthly and the year they plan to stay in PPS also vary according to marital status. Savings and expectations from PPS companies vary according to age. In addition, the length of stay in the system varies according to the salary variable.