Milliyetçi Hareket Partisinin seçim beyannamelerinde eğitim politikası
Nationalist Movement Party's edducation policy in the decleration of elections
  1. Tez No: 585580
  2. Yazar: ERDAL AKÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Tarih, Education and Training, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: MHP, Seçim beyannamesi, Eğitim, Millî eğitim, Millî kültür, Parti Programı, Nationalist Movement Party, decleration of elections, education, national education, national culture, party program
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Amaç: Bu çalışmada Milliyetçi Hareket Partisi'nin öncülleri ve ardılları ile seçim beyannamelerinde eğitim politikası ele alınacaktır. Bu beyannamelerde MHP'nin eğitim politikasında ne gibi değişiklikler olduğu, eğitim ile ilgili sorunlara nasıl çözümler ürettiği analiz edilerek incelenecektir. Yöntem: MHP'nin kökeni olan 1948 Millet Partisi'nin parti programında eğitim politikasından MHP'nin 2018 genel seçimlerine kadar seçim beyannamelerinde eğitim politikasının incelenmesini amaçlayan bu çalışmada literatür tarama tekniği kullanılmıştır. Temel veri kaynakları; parti programları, seçim beyannameleri, parti yayınları olup TBMM kütüphanesinden faydalanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada MHP'nin seçim beyannamelerinde eğitim politikası incelenirken kronoloji esas alınmıştır. 1948'den 2018'e kadar parti programları ve seçim beyannameleri dikkate alınarak eğitim politikası analiz edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada elde edilen bulgularda eğitimin yerli ve millî olmasına vurgu yapıldığı ortaya çıkmıştır. Sonuç: Yapılan literatür çalışması sonucunda MHP'nin parti programlarında ve seçim beyannamelerinde eğitimin Batı ekseninden uzak, millî ve yerli olması gerektiği düşüncesinin beyan edildiği ve çağın icaplarına uygun olarak bilimsel gelişmelerin Türk Millî Eğitim Sistemine entegre edilmesinin uygun görüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it will be worked on both nationalist movement party's anteriors and posteriors and its education policy in the decleration of elections. In this decleration, it will be analysed and examined about what changed in Nationalist Movement Party's education policy and how it produced solutions about education. Method: Literature screening technique is used in this study which purposes analysing education policy in decleration of elections from 1948 nation party (it is the pioneer of nationalist movement party)'s education policy in party program to 2018 nationalist movement party's elections. Grand National Assembly of Turkey libray is used for basic data sources, party programs, decleration of elections and party publishes. Finding: In this study, examination of nationalist party' education policy in the decleration of elections is based on chronology. From 1948 to 2018, education policy is analised by considering party programs and decleration of elections. However, in this study, considering the findings, it is emphasized that education must be domestic and national. Results: As a result of literature search, it is stated in party's program and its decleration of elections that education must be domestic and national that is independent from west. It is stated that scientific developments should be integrated to Turkish national education system in accordance with the requirements of era.