Anne tutumu ile çevrimiçi oyun bağımlılığı arasındaki ilişkide öz düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of self-regulation on the relationship between maternal attitude and online game addiction
  1. Tez No: 585837
  2. Yazar: EMİNE DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme, çevrimiçi oyun bağımlılığı, anne tutumu, Yapısal Eşitlik Modeli, Self-regulation, Online game addiction, maternal attitude, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmanın amacı, anne tutumunun çevrimiçi oyun bağımlılığı ile arasındaki ilişkide öz düzenlemenin aracılık etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmanın dışsal değişkeni anne tutumu ile içsel değişkeni çevrimiçi oyun bağımlılığı arasındaki ilişkide öz düzenlemenin aracı rolü incelenmiştir. Bu amaçla 2018-2019 eğitim öğretim yılında Yozgat ilinin Akdağmadeni ilçesinde çeşitli ortaokullarda öğrenim gören 224 öğrenci amaçlı örnekleme ile belirlenmiştir. Kişisel Bilgi Formu, Leuven Algılanan Ana Babalık Ölçeği, Çevrimiçi Oyun Bağımlılığı Ölçeği ve Öz Düzenleme Ölçeği araştırmanın veri toplama araçlarıdır. İlişkisel tarama desendeki araştırmada, Yapısal Eşitlik Modeli kullanılarak anne tutumu ile çevrimiçi oyun bağımlılığı arasındaki ilişkinin açıklanmasında öz düzenlemenin aracılık rolü test edilmiştir. Araştırma verileri frekans, yüzde gibi betimsel istatistiklerle özetlenmiştir. Elde edilen veriler istatistik paket programları yardımıyla analiz edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi yapılarak ölçeklerin geçerlikleri incelenmiştir. Sonuçlara göre ölçeklerin model test değerleri (𝛘𝟐/df) üç değerinin altında bulunmuştur. Elde edilen bu değerler ölçüm araçlarının iyi uyum gösterdiğinin işaretidir. Ölçeklerin güvenirlikleri Cronbach Alpha içtutarlılık katsayısı, CR, AVE ve korelasyon katsayıları yoluyla incelenmiş ve öz düzenleme ölçeği dışında yeterli düzeyde olduklarına karar verilmiştir. Araştırmanın temel bulgusu olarak, dışsal ve içsel değişken arasındaki ilişkide öz düzenlemenin tam aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlara göre anne tutumu ile çevrimiçi oyun bağımlılığı arasındaki ilişki, aracı değişkenin araştırmaya dâhil edilmesi sonrasında hala pozitif yönde ve anlamlıdır. Anne tutumu ile öz düzenleme arasındaki ilişki, aracı değişken öz düzenleme ile içsel değişken çevrimiçi oyun bağımlılığı arasındaki ilişkiler de keza pozitif yönde ve anlamlıdır. Bulgular anne psikolojik kontrolünün çevrimiçi oyun bağımlılığı ile pozitif yönde ilişkili olduğunu ve öz düzenlemenin bu ilişkide aracılık rolü oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to search the mediating role of self-regulation in the relationship between maternal attitude and Online game addiction. The mediating role of self-regulation was investigated on the relationship between the internal variable maternal attitude and the external variable Online game addiction. Through purposeful sampling, 224 students in various secondary schools in the Akdagmadeni district of Yozgat province were identified in 2018-2019 academic year. Personal Information Form, Leuven Perceived Parenting Scale, Online Game Addiction Scale and Self-Regulation Scale are the data collection tools of the study. In this correlational study, the mediation role of self-regulation was tested in explaining the relationship between maternal attitude and Online game addiction by using Structural Equation Modeling. Descriptive statistics such as frequencies and percentages were used to summarize the data. The data were analyzed by using statistical programs. First, the validity of the scales were searched using confirmatory factor analysis According to the results, the model test values for the scales (𝛘𝟐/df) were found to be less than three. It indicated that the measurement tools were in agreement. The reliability of the scales was searched through Cronbach Alpha internal consistency coefficient, CR value, AVE ve correlation coefficients and found to be satisfactory except unsuccessful self-regulation scale. As the main finding of the study, the full mediation effect of self-regulation was seen in the relationship between the external and internal variables of the study. According to the results, the relationship between maternal attitude and Online game addiction is significant and positive after the inclusion of the mediator variable“self-regulation”into the relationship. The relationships between maternal attitude and self-regulation, between mediator variable self-regulation and internal variable Online gaming addiction were also positive and significant. Hence, the findings indicated a positive significant relationship between mother attitude and Online game addiction; self-regulation playing an intermediary role in this relationship.