Güven sorumluluğu
Trust responsibility
- Tez No: 586158
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Güven Sorumluluğu, Güven İlkesi, Trust Responsibility, Trust Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tezimizin konusu olan güven sorumluluğu, Türk Medeni Kanunu'nun 2. Maddesinin temelini oluşturan ve evrensel bir niteliği olan Dürüstlük Kuralının alt ilkelerinden biridir. Güven sorumluluğu güven ilkesine dayanmakta olup hukuki işlemin tesisi sırasında irade beyanlarının yorumunda haklı güvenin korunması için gereklidir. Güven sorumluluğu, edim yükümlülüklerinden bağımsız borç ilişkisi niteliğindedir. Çoğu zaman culpa in contrahendo sorumluluğuyla benzer anlamlarda, alt ve üst başlıklarda kullanılsa da güven sorumluluğu bu sorumluluktan farklı bir anlam taşımaktadır. Aslında bu sorumluluk türünün ihlali ne haksız fiil sorumluluğu ne de sözleşmesel bir sorumluluk olarak kabul edilmektedir. Bu ayrı üçüncü bir sorumluluk niteliğindedir. Türk hukukunda kendini yeni yeni geliştiren bir sorumluluk olmasıyla beraber, Almanya'da reformlar sayesinde ve İsviçre'de de henüz yerleşebilmiştir. Güven sorumluluğunun varlığı niteliği gereği çok kapsamlı ve önemli bir sorumluluk olsa da bu kavram üzerinde henüz ortak bir uzlaşmaya varılamamış, bu yüzden yeri ve sınırları tam anlamıyla hukuk sistemi içerisinde belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
The responsibility of trust, which is the subject of our thesis, is one of the sub-principles of the Integrity Rule, which constitutes the basis of Article 2 of the Turkish Civil Code and has auniversal quality. The trust responsibility is based on the principle of trust and is necessary for the maintenance of trust in the interpretation of will statements during the legal process. The trust responsibility is a debt relationship independent from performance obligations. While the culpa in contrahendo responsibility is often used in lower and upper headings in the same sense, the responsibility of trust is different from this responsibility. Indeed, the breach of this type of responsibility is neither considered as a liability nor a contractual obligation. This is a separate third responsibility. It is a new responsibility to develop itself in Turkish law, thanks to reforms in Germany and in Switzerland. Although the existence of trust responsibility is a very comprehensive and important responsibility by its nature it has not yet reached a common consensus on this concept, so its location and boundaries have not been fully defined within the legal system.