A comparative analysis of the male and female androgynous approach in some English poems of the 17th and 19th century
17. ve 19. yüzyıl bazı İngiliz şiirlerinde erkek ve kadın androjinik yaklaşımın karşılaştırılması
  1. Tez No: 586253
  2. Yazar: EDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: androjini, androjin, aşk, cinsiyet rolleri, androgyny, androgyne, love, gender roles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, 17. ve 19. yüzyıl bazı İngiliz şiirlerinde erkek ve kadın androjinik bakış açıları dönem özellikleri göz önünde bulundurularak karşılaştırılmalı olarak ele alınacaktır. Bu şiirlerdeki androjininin kadın ve erkeği keskin çizgilerle birbirinden ayıran toplumsal cinsiyet rollerine alternatif bir eleştirel bakış getirdiğini çağdaş kuramlar ışığında tartışmak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, birinci bölümde, ilk defa Platon'un Sempozyum (Şölen) adlı eserinde aşkın kaynağını araştırdığı diyologlarda ortaya çıkan androjininin tarihsel gelişiminden söz edilecektir. İkinci bölümde, 17. yüzyıl şairlerinden John Donne ve Aphra Behn'in kalıplaşmış cinsiyet rollerini eleştirdikleri ve bu rollerin esnekliğini vurguladıkları şiirlerindeki androjini“aşk”bağlamında incelenecektir. Üçüncü bölümde, 19. yüzyıl şairleri Alfred Lord Tennyson ve Elizabeth Barrett Browning'in şiirlerindeki androjini,“çifte cinsiyetli”akıl edinimiyle aşkın da içinde bulunduğu basmakalıp cinsiyetçi düşünce yapılarının dışına çıkabilmeyi mümkün kılması yönünden tartışılacaktır. Son bölümde ise bu çalışma, her iki yüzyıl şiirlerinde erkek ve kadın bakış açılarıyla aşk bağlamında incelenen androjininin toplumun uzun yıllardır süregelen cinsiyetçiliğini sorgulamak için kullanılan, cinslere atfedilmiş rolleri sentezleyen ve bireylerin yaratıcılığına çeşitli yönlerden katkı sağlayan bir olgu olduğu sonucuna bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the male and female androgynous perspectives in some English poems of the 17th and 19th century will be analysed comparatively by considering the features of the periods. Within the frame of contemporary theories, it aims to engage with androgyny in these poems, which provides an alternative critical view to the normative regulations of gender separating women and men with sharp lines. Regarding this context, the first chapter presents the historical development of androgyny which emerged in the dialogues in Symposium in which Plato questions the source of love. In the second chapter, androgyny that the 17th century poets John Donne and Aphra Behn employ in their poems in which they criticize gender stereotypes and emphasize the flexibility of gender roles will be examined in the context of“love”. Through the poems of the 19th century poets Alfred Lord Tennyson and Elizabeth Barrett Browning, the third chapter will focus on the strong possibility that an“androgynous”mind allows individuals to free themselves from stereotypes including about those of love and gender. This study concludes that androgyny which is disputed in relation to love from both male and female perspectives in the poems of both centuries is utilized not only to question the long-standing gender discrimination in the society but to synthesize the roles attributed to both sexes and enhance the creativity of individuals from various aspects.