Özengen eğitim kurumlarında uygulanan bağlama eğitim sürecinin öğrenci ve eğitmen görüşleri doğrultusunda incelenmesi
Investigation of baglama education process applied in amateur education institutions according to student and teacher opinions
- Tez No: 936262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KAMİL İNANICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: müzik eğitimi, özengen müzik eğitimi, çalgı eğitimi, Baglama öğretimi, music education, instrument education, Baglama teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırma, özengen eğitim kurumlarında uygulanan Baglama eğitim sürecinin öğrenci ve eğitmen görüşlerine dayalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın temel amacına dayalı olarak problem cümlesi“Özengen eğitim kurumlarında uygulanan Baglama eğitim süreci hakkında öğrenci ve eğitmen görüşleri nelerdir?”şeklinde oluşturulmuştur. Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden olan durum çalışması-bütüncül çoklu durum-deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu, Erzurum İli Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki özengen eğitim kurumlarında Baglama eğitimi alan öğrenciler ve bu kurumlarda Baglama eğitimi veren eğitmenler olmak üzere iki farklı grup oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analiz tekniğine göre çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırmada, Erzurum'daki özengen müzik eğitimi veren kurumlarda Baglama eğitimi sürecinde“Baglama düzeni”akort biçiminin kullanıldığı, öğrencilerin“Baglama eğitim süresi ve çalışma alışkanlıklarının değişkenlik gösterdiği, Öğrencilerin bazılarının Baglama dışında başka enstrümanlar da seslendirdiği, öğrencilerin Baglama seslendirmeyi öğrenme nedenlerinin oldukça çeşitli olduğu, öğrencilerin Baglama öğrenme sürecinde zorluklarla karşılaştıkları ve bu zorlukların çoğunun teknik becerilerle ilgili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, eğitmenlerin de öğrencilerin karşılaştığı zorlukları gözlemledikleri, bu zorlukların aşılması için yapılan çalışmaların çeşitli ve öğrencilerin gelişim süreçlerine katkıda bulunmaya yönelik olduğu, ancak, eser seslendirme çalışmalarının yetersizliğinin, öğrencilerin repertuar geliştirme süreçlerini olumsuz etkilemekte olduğu bulguları elde edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmadan elde edilen bulgular, Erzurum'daki müzik eğitimi kurumlarında Baglama eğitimi sürecinde ”Baglama düzeni" akort biçiminin kullanılması, öğrencilerin geleneksel müzik kültürüne bağlılıklarını ve bu enstrümana özgü tekniklerin öğretilmesine odaklanıldığını göstermektedir. Öğrencilerin Baglama eğitim süresinin ve çalışma alışkanlıklarının değişkenlik göstermesi, bireysel farklılıkların ve öğrenme hızlarının dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Öğrencilerin Baglama öğrenme nedenlerinin çeşitliliği, bireysel motivasyonların ve hedeflerin farklı olduğunu göstermektedir. Ancak, karşılaşılan zorlukların çoğunun teknik becerilerle ilgili olması, eğitimin teknik yönüne daha fazla odaklanılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Eğitmenlerin, öğrencilerin karşılaştığı zorlukların aşılması için çeşitli çalışmalar yapmaları, eğitmenlerin öğrencilerin gelişim süreçlerine katkıda bulunma konusundaki duyarlılıklarını göstermektedir. Eser seslendirme çalışmalarındaki yetersizlik, öğrencilerin repertuar geliştirme süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Eğitmenlerin uygulanan öğretim programına yönelik olumlu ve olumsuz görüşleri, programın sürekli olarak değerlendirilmesi ve güncellenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted to examine the Baglama education process applied in self-engage education institutions based on the opinions of students and instructors. Based on the main purpose of the research, the problem statement was formed as“What are the opinions of students and instructors about the Baglama education process applied in self-engaged education institutions?”. Method: In the study, a case study- holistic multiple case pattern, which is one of the qualitative research designs, was used. The participant group of the research consists of two different groups, namely the students who receive Baglama education in self-engaged education institutions in Aziziye, Palandöken, and Yakutiye districts of Erzurum Province and the instructors who provide Baglama education in these institutions. In the research,“semi-structured interview form”was used as a data collection tool. The data obtained were analyzed according to descriptive analysis technique. Findings: In the research, it was determined that“Baglama order”tuning format is used in the process of Baglama education in the institutions providing Baglama education in Erzurum, the students'“Baglama education period and study habits vary, some of the students also perform other instruments besides Baglama, the reasons why students learn to perform Baglama are quite diverse, students encounter difficulties in the process of learning Baglama and most of these difficulties are related to technical skills. It was also found that the instructors also observed the difficulties encountered by the students, that the studies carried out to overcome these difficulties were various and aimed at contributing to the development processes of the students, but that the inadequacy of the work vocalization studies negatively affected the repertoire development processes of the students. Conclusions: The findings obtained from the research show that the use of the ”Baglama order" tuning style in the Baglama education process in music education institutions in Erzurum shows that students are committed to traditional music culture and focus on teaching techniques specific to this instrument. The fact that the duration of Baglama education and study habits of the students vary reveals that individual differences and learning speeds should be taken into consideration. The diversity of students' reasons for learning Baglama shows that individual motivations and goals are different. However, the fact that most of the difficulties encountered are related to technical skills reveals the need to focus more on the technical aspect of education. The fact that the instructors carry out various activities to overcome the difficulties encountered by the students shows the sensitivity of the instructors to contribute to the development processes of the students. The inadequacy in the vocalization of works negatively affects students' repertoire development processes. The positive and negative opinions of the instructors about the curriculum show that the curriculum should be continuously evaluated and updated.