Motivasyon ve örgütsel aidiyet ilişkisi: Batman Üniversitesinde bir araştırma
Relationship between motivation and organizational belonging: A research at Batman University
- Tez No: 586495
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İdarî Personel, İş Motivasyonu, Örgütsel Aidiyet, Üniversite, Administrative Staff, Business Motivation, Organizational Belonging, University
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip, üst seviyede eğitim ve öğretim yapan, bilimsel araştırma ve yayın ortaya koyan fakülte, enstitü, yüksekokul gibi kuruluş ve birimlerden oluşan üniversiteler hizmet sektörü kategorisinde yer aldıkları için“insan”faktörü önemli rol oynamaktadır. Üniversitenin çeşitli birimlerinde yer alan ve adeta kurumun belkemiğini oluşturan idarî personellerin işlerini severek yapmaları ve kurumlarına olan aidiyetleri, büyük oranda işletmenin performansını belirleyecektir. Bundan ötürü gerek ulusal gerek uluslararası düzeyde rekabet üstünlüğü elde etmek isteyen üniversiteler akademik personeli açısından olduğu gibi idarî personelinin de iş motivasyonlarına ve kuruma olan bağlılıklarına önem vermek durumundadırlar. İş motivasyonu ve örgütsel aidiyet kavramları alanyazında zaman zaman araştırmaya tabi tutulan ve üzerinde durulan konulardan ikisidir. Bu bağlamda ele alınan araştırmalara göre hem iş motivasyonunun hem de örgütsel aidiyetin birbiriyle bütünleşik iki kavram olduğu ortaya konulmakta, her ikisinin de birbirine etki ettiği görülmektedir. Bu itibarla, idarecilerin iş motivasyonu ve örgütsel aidiyet konularına eğilmeleri, alanyazında yer alan çalışmaların ileri sürdüğü hipotezleri günümüz koşullarına uygun olacak şekilde, personelin beklentisini tespit ederek motivasyon ve yönetim konusunda rasyonalist ve çağın gereklerine uygun perspektif geliştirmeleri, işletmenin başarı elde etmesi adına önem taşımaktadır. Çalışmada, Batman Üniversitesinde görev yapan idarî personellerin iş motivasyonları ile örgütsel aidiyetleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi ve işgörenlerin sosyo-demografik özelliklerine göre iş motivasyonu ile örgütsel aidiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Çalışmanın verileri; iş motivasyonu için“Motivasyon Ölçeği”, örgütsel aidiyet için“Örgütsel Aidiyet Ölçeği”kullanılarak nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket yoluyla toplanmıştır. Batman Üniversitesi idarî personellerinden elde edilen 162 anket formundaki veriler SPSS 24.0 programı kullanılarak analize tabi tutulmuştur. İş motivasyonu ile örgütsel aidiyet ilişkisi“Pearson Korelasyon Tekniği”ile tahlil edilmiştir. İş motivasyonu alt boyutları ile örgütsel aidiyet alt boyutları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için ise regresyon modelleri oluşturulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre, iş motivasyonu ile örgütsel aidiyet arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
“The human”factor plays an important role since the universities, which have public legal personality and scientific autonomy, conduct education and training at a high level, and include institutions and units such as faculties, instutites and colleges, which provide scientific research and publications are included in the service sector category. The administrative staff, who are in various units of the university and constitute the backbone of the institution, do their jobs fondly and their belonging to their institutions will largely determine the performance of the enterprise. Therefore, universities, who want to gain competitive advantage both at national and international level, have to give importance to the work motivations and loyalty of the administrative staff to the institution as well as their academic staff. The concepts of work motivation and organizational belonging are two of the subjects that have been researched from time to time in the literature. According to the researches in this context, both work motivation and organizational belonging are two concepts that are integrated with each other and both affect each other. In this respect, it is important for the managers to focus on business motivation and organizational belonging, to determine the expectations of the personnel in accordance with the hypothesis suggested by the studies in the literature, to develop the perpective of motivation and management in accordance with the requirements of the company and to achieve success of the enterprise. In this study, it is aimed to determine the relationship between job motivation and organizational belonging of the administrative staff of Batman University and to determine whether there are statistically significant differences between job motivation and organizational belonging according to the socio-demographic characteristics of the employees. The data of the study;“Motivation Scale”is for job motivation and“Organizational Belonging Scale”is for organizational belonging were collected through a questionnaire which is one of the quantitative research methods. The data in 162 questionnaire forms obtained from administrative staff of Batman University were analyzed using SPSS 24.0 program. The relationship between job motivation and organizational belonging was analyzed with Pearson Correlation Technique. In order to determine the relationships between work motivation and organizational belonging sub-dimensions, regression models were developed. According to the findings of the study, a significant relationship was found between job motivation and organizational belonging.