Sosyal sermaye ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi üzerine bir araştırma
Survey on the relationship between social capital and organizational citizenship behavior
  1. Tez No: 622276
  2. Yazar: NAZLI SEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA MISIRDALI YANGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Güven, Social Capital, Organizational Citizenship Behavior, Confidence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Örgütlerin temel yapısını bireylerin oluşturması, örgütlerdeki kişisel ilişkiler boyutunu ön plana çıkarmıştır. Gerek örgütsel performansını arttırmak gerekse rekabet avantajı elde edebilmek amacıyla örgütler, sosyal sermayenin öneminin farkına varmışlardır. Yönetimde önemli birer unsur olan sosyal sermayenin ve örgütsel vatandaşlık davranışının örgüte katkısı bakımından; sorumluluklarını bilen, işine ve iş arkadaşlarına önem veren ve yardımcı olan, motivasyon düzeyi yüksek, çalıştığı örgütü benimseyen ve aidiyet duygusuna sahip, kararlara katılan ve vizyon sahibi olan bireyler olmalarını sağlamaktadır. Bunula birlikte, çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışında (ÖVD) bulunması, gönüllü davranışların artması, bireyler arasında iletişimin artması ve güven ortamının oluşması yöneticilerin yükünü hafifletecek ve örgütlerin performansının artmasını sağlayacaktır. Bu çalışma, sosyal sermaye ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, kavramlara ve bu kavramlara yön veren çalışmalara değinilmiş ve bahsi geçen iki kavram arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, sosyal sermaye ve ÖVD'nin alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla, korelasyon analizi, regresyon analizi ve Anova yapılmıştır. Çalışma sonucunda, sosyal sermaye düzeyleri yüksek bireylerin bazı gönüllü davranışlara eğilimli olduğu bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals constitute the basic structure of organizations, which brings out the dimension of personal relationships in organizations. Organizations have come to realize the importance of social capital in order to increase both organizational performance and to gain competitive advantage. The organization contribution of social capital and organizational citizenship behavior which being an important element in management; they become individuals responsible, business and colleagues who care, helpful, motivated, adopting the organization that it works, have a sense of belonging, participating in decisions and visionary. Nevertheless, increased voluntary behavior in the organization and the emergence of a trusting environment with communicable individuals will alleviate the burden of the manager and ıt is increase the performance of organizations. This study was conducted to determine the relationship between social capital and organizational citizenship behavior. In this study, the concepts and the studies that give direction to these concepts are mentioned and the relationship between these two concepts is examined. In the application part of the study, correlation analysis, regression analysis and Anova were performed to examine the relationship between social capital and OCB sub-dimensions. As a result of the study, it is obtained that individuals with high social capital levels are prone to some voluntary behaviors.