Korunaklı site modelinin sınıfsal habitusu üzerine bir araştırma: Kahramanmaraş örneği
A research on class habitus of gated communities: Case of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 586655
  2. Yazar: SEBAHAT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Korunaklı Site, Habitus, Sınıfsal Habitus, Sermaye, Güvenlik, Beden, Gated Community, Habitus, Class Habitus, Capital, Security, Body
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Korunaklı siteler çeşitli koruma ekipmanları, duvarlar, çitler ve güvenlik elemanları ile korunan ve içeridekilerin güvenliğini sağlayıp, dışarıdakilerin içeri alınmasını sınırlandıran, çeşitli sosyal imkânlara sahip izole mekânlardır. 1980'lerden sonra neoliberal yeniden yapılanmaya bağlı olarak ortaya çıkan bu kentleşme trendi, şu anda dünya çapında yaygınlık göstermektedir. Fiziksel mekânda ortaya çıkan bu kentleşme modeli toplumsal uzamı da etkilemektedir. Toplumsal uzamda birbirine yakın veya benzer konumları paylaşan failler, bu kentleşme modeli vasıtası ile fiziki uzamda da birbirlerine yakınlaşmakta ve aynı ortamı paylaşabilmektedirler. Söz konusu bu fiziksel ve toplumsal uzamın kesiştiği mekânlar olarak korunaklı siteler, çalışmada Pierre Bourdieu sosyolojisi içinden değerlendirilmektedir. Buna göre, çalışmanın teorik perspektifini, Bourdieu sosyolojisinin alan, sermaye, habitus ve sınıfsal habitus gibi temel kavramları oluşturmaktadır. Korunaklı site modelinin nasıl bir sınıfsal habitusu olduğu sorusuna cevap arayan çalışma, Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi örneğinde 19 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasına dayanmaktadır. Nitel analiz yönteminin kullanıldığı araştırmada, alandan elde edilen veriler, ekonomik sermaye, toplumsal sermaye, kültürel sermaye ve simgesel sermaye ana kodları ekseninde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gated communities are isolated spaces with various social facilities and protected by various protection equipment, walls, fences and security officers, which ensure the safety of the occupants and limit the inclusion of outsiders. This urbanization trend, which emerged after the 1980s due to neoliberal restructuring, is now widespread worldwide. This urbanization model, which emerges in physical space, also affects the social space. The agents who share nearby place or similar positions in the social space can get closer to each other and share the same physical space through this urbanization model. Gated communities as the intersections of this physical and social space are evaluated within the sociology of Pierre Bourdieu. Accordingly, the basic concepts of Bourdieu sociology such as field, capital, habitus and class habitus constitute the theoretical perspective of the study. The study, which seeks to answer the question of what kind of class habitus the gated community model has, is based on a field study conducted on 19 participants in the Onikişubat district of Kahramanmaraş. In the study, where the qualitative analysis method is used, the data obtained from the field are evaluated in the axis of economic capital, social capital, cultural capital and symbolic capital.