Pre-service language teachers' research engagement and their views about their future implementation
Yabancı dil öğretmen adaylarının bilimsel araştırma ilgi ve uygulama düzeyleri ve gelecekteki uygulamalarına ilişkin görüşleri
- Tez No: 586783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi, yabancı dil öğretmen adayı araştırmaları, araştırma katılımı, öğretmen araştırması, araştırmalara katılım algıları, English Language Teaching, pre-service teacher research, research engagement, teacher research, perceptions of research engagement
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Amaç: Bu çalışma yabancı dil öğretmen adaylarının bilimsel araştırmalara okuyarak ve/veya yaparak gösterdikleri katılım düzeylerini, bu katılımı etkileyen etmenleri, adayların genel anlamda araştırma katılım algılarını, araştırma katılımlarının gelecekteki mesleki yaşantılarını nasıl etkileyebileceği konusundaki görüşlerini incelemeyi, aynı zamanda lisans derecelerine göre araştırma katılım algılarında herhangi bir farklılık olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma karma araştırma yöntemine dayanarak, İngilizce Öğretmenliği okumakta olan 381 yabancı dil öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Ana çalışmanın temelini bir anket ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler oluşturmuştur. Nicel veriler SPSS (23.00) programı ile betimsel istatistikler olarak verilirken nitel veriler betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Bulgular: Veri analizi sonucunda yabancı dil öğretmen adaylarının araştırmalara katılımlarının birçok etmen nedeni ile sınırlı kaldığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin çoğu nadiren bilimsel araştırmaları okuduklarını ve yaptıklarını belirtmişlerdir.Öncelikle, okuma sıklığındaki nadirliğin ana nedeni zaman azlığıdır. İkinci olarak, bir üniversite öğrencisi olarak araştırma yapmanın zorluğunu araştırma yapmamalarının ana nedeni olarak ifade etmişlerdir. Ayrıca, kendilerini araştırmaya iten sebeplerin başında mesleki gelişim ve dili daha iyi öğretmenin yollarını bulma gelmektedir. Araştırma katılım algılarından bakıldığında, öğrencilerin bu katılımları gerekli ve faydalı bir mesleki etkinlik olarak algılamalarının yanı sıra zorlu ve zaman alıcı buldukları ortaya çıkmıştır. Gelecekteki mesleki yaşantıları açısından, araştırma katılımlarının araştırma becerileri için ve alanlarında güncel kalmaları için faydalar sağlayabilme olasılığından söz etmişlerdir. Araştırma katılım düzeyleri ve algıları açısından sınıflar arası anlamlı farklıklılar gözlenmiştir. Sonuç:Yabancı dil öğretmen adayları araştırma katılımının,gelecekteki mesleki yaşantıları da dahil olmak üzere, birçok açıdan yararı ve önemi olduğunu kabul etmelerine rağmen, araştırma katılımları sırasında öğrenciler olarak karşılaştıkları zorlukların onları araştırmaya daha az katılmaya yönelttiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to investigate pre-service language teachers' research engagement (both by reading and doing), drivers and barriers of this engagement and their perceptions of it while revealing their views about how resarch may effect their prospective professional lives, and finding an answer for whether there are any significant differences in their perceptions of research engagement according to their educational levels. Method: The current study is based on mixed-method research design. 381 pre-service language teachers studying ELT were the sample of the study. The main data gathered from a questionnaire and semi-structured interviews formed the basis of the study. The quantitative data were analysed through descriptive statistics utilizing SPSS (23.00) and the qualitative data were analysed through descriptive analysis. Findings: The analysis of the data displayed that pre-service language teachers' research engagement was very limited due to a number of factors. Majority of the students reported that they rarely read and do research. Firstly, the main reason for rare reading was lack of time. Secondly, the main factor for doing it rarely was the difficulty of doing it as a university student. Also, the reason leading the pre-service teachers to do research was primarily based on professional development and finding better ways of language teaching. As to their perceptions of research engagement, it was found that the students considered it as a beneficial and professional activity besides regarding it as a demanding and time consuming task. As to their prospective professional lives, they state that research engagement has the possibility of providing benefits for their research skills and staying up-to-date in their field. Result: Although most of the pre-service language teachers appreciated the importance and benefits of research engagement in many respects including their prospective professional lives, it was concluded that the difficulties they had confronted as students during the research engagement led them to engage in it less. Significant differences were detected among the groups according to their educational levels in terms of research engagement levels and perceptions.