İnşaat projelerinde gecikme süresi ve proje faktörleri arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi: Türkiye örneği
Statistical evaluation of the relationship between delay time and project factors in construction projects: Case of Turkey
  1. Tez No: 586815
  2. Yazar: EZGİ KAZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL CENGİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Projeleri, Gecikme Analizi, Anket, Faktör Analizi, Birliktelik Algoritması, Construction projects, Delay analysis, Survey, Factor analysis, Association algorithms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Sistemler Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahip olan inşaat projelerinde en önemli sorun gecikmelerdir. Özellikle inşaat sektöründe geniş büyümeler kaydeden ülkeler için bu sorunun giderilmesi veya azaltılması zaman ve maliyet tasarrufu açısından oldukça önemlidir. Gecikmeye sebep olacak proje faktörlerinin belirlenmesi ve buna göre koruyucu önlemler alınması ise; bu zararların etkisini azaltmaya yardımcı olacaktır. Buradan yola çıkarak, bu çalışmada; Gecikme nedenleri saptanmış ve 31 gecikme nedeni ve 89 katılımcı ile anket yapılmış ve anket sonuçları faktör analizi ile irdelenmiştir. Daha sonra Türkiye'deki 74 adet kamu ve özel sektör inşaat projelerinden alınan verilerle ülkemizdeki inşaat projelerinde gecikmeye sebep olabilecek proje faktörleri belirlenmiş ve bu proje faktörleri ile gecikme süresi arasındaki ilişkiyi belirlemek için birliktelik algoritması uygulanarak önemli birliktelik kuralları tespit edilmiştir. Çıkarılan kurallar aracılığıyla, yine bu çalışmada, gecikmelerin azaltılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most important problem in construction projects which have an important place in national economies are delays. In particular, the elimination or reduction of these problems for the countries recording large growth in the construction sector is very important in terms of time and cost savings. Determining the project factors that will cause the delay and taking protective actions accordingly will help to reduce the impact of the above given negativ points. In this study; The causes of delay were determined and 31 delayed causes and 89 participants were surveyed and the results of the survey were analyzed by factor analysis. Later, in Turkey placed 74 public and private sector construction projects in our country with the data received from construction projects to their cause delay in project factors have been identified and this project factors with significant association rules applying coexistence algorithm to determine the relationship between the delay time has been determined. Extracted through the rules again, in this study, proposals have been made to reduce delays.