LGBTİ bireylerin sağlık sektöründe maruz kalabileceği ayrımcılığın incelenmesi
Investigation of the discrimination that LGBTI individuals may be exposed to in the health sector
  1. Tez No: 586816
  2. Yazar: PELİN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, LGBTİ, Sağlık Sektörü, Türkiye, Discrimination, Health Sector, LGBTI, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı cinsel yönelim, biyolojik cinsiyet ve cinsel kimliğine bağlı olarak sağlık sektöründeki tutumların nasıl farklılaştığını incelemektir. Yöntem: Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültelerinin uzmanlık programlarında eğitim gören ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 336 hekim ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar demografik bilgi formunu doldurduktan sonra araştırmacılar tarafından hazırlanan hikayeyi okumuştur. Hikayede bir kahraman yer almaktadır ve bu kahramanın fiziksel yakınmalarından bahsedilmektedir. Bunun dışında kahramanın biyolojik cinsiyeti, cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği yansıtılmıştır. Hikayeyi okuduktan sonra hekimlerden hikayeyi göz önünde bulundurarak hazırlanan soruları yanıtlaması istenmiştir. Verilerin analizinde ANOVA, MANOVA, t-testi, faktör analizi, güvenirlik analizi ve ki kare istatistik teknikleri kullanılmıştır. Bulgular: Biyolojik cinsiyeti ve cinsiyet kimliği aynı olmayan (transseksüel) hikayelere daha az soru sorulduğu, eşcinsel ve transseksüel hikayelere cinselliğe yönelik daha çok, şikayetlere yönelik daha az soru sorulduğu, transseksüel hikayelere cinselliğe yönelik daha çok tanı konduğu görülmüştür. Transseksüel hikayelerin çoğunlukla ruh sağlığı ve hastalıkları birimlerine yönlendirildiği görülmüştür. Transseksüel hikayelerin şikayetleri daha ciddi bulunmakla birlikte randevu süresi daha geç, dokunarak muayene etme ise daha az bulunmuştur. Transseksüel hikayelerde daha fazla çocukluktaki ihmal ve kötü muamelenin sorgulanması istenmiştir. Eşcinsel erkeklere daha olumsuz özellikler atfedildiği görülmüştür. Sosyal mesafe ölçeğinin sonuçlarında ise anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Tartışma: Bulgular LGBTİ bireylerin sağlık hizmeti alırken tedavinin gecikmesi, gereksiz tanı ve tahlillerle meşgul olma gibi sıkıntılar yaşayabileceğini göstermektedir. Alan yazın LGBTİ kimliğinden dolayı sağlık hizmeti alırken benzer şikayetler yaşayan bireylerin olduğunu göstermektedir. Bu çalışma sağlık hizmeti veren bireylerin eğitiminde ne gibi değişiklikler yapılacağına dair bir fikir oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine how attitudes in the health sector differ depending on sexual orientation, biological gender and gender identity. Method: The study was carried out with 336 physicians who participated in the speciality in medicine programs of Adnan Menderes University, Dokuz Eylül University, Ege University, Celal Bayar University and Eskişehir Osmangazi University. After completing the demographic information form, the participants read the story prepared by the researchers. There is a hero in the story and the physical complaints of this hero are mentioned. In addition, the biological gender, sexual orientation and gender identity of the hero are reflected. After reading the story, the physicians were asked to answer the questions prepared by considering the story. ANOVA, MANOVA, factor analysis, reliability analysis and chi-square statistical techniques were used in the analysis of the data. Results: Transsexual stories were asked less questions. Gay and transsexual stories were asked more questions about sexuality and fewer questions about complaints. Sexuality-related diagnoses were given more to transsexual stories. Transsexual stories were mostly directed to psychiatry units. Complaints of transsexual stories were found to be more serious, the appointment time was later, and the touch examination was found to be less. Childhood neglect and maltreatment were mostly questioned in transgender stories. It was observed that gay men were attributed more negative features. There was no significant difference in the results of the social distance scale. Discussion: Findings suggest that LGBTİ individuals may experience difficulties in receiving health care such as delayed treatment, unnecessary diagnosis and tests. The literature shows that there are individuals who have had similar experiences while receiving health services due to LGBTI identity. This study may provide an idea of what changes will be made in the education of healthcare providers.