Kamu kurumlarında bireysel performans yönetimi ve değerlendirme sistemi: Kamu çalışanları ile yapılan bir araştırma
Individual performance management system and performance appraisal in public organisations: a study carried out with public employees
- Tez No: 587348
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Performans Yönetimi, Bireysel Performans Değerlendirme, Bireysel Performans Değerlendirme Kriterleri ve Standartları, Bireysel Performans Değerlendirme Sonuçları, Performans Değerlendirme Sonuçlarının Uygulandığı Alanlar, Individual Performance Management, Individual Performance Appraisal, Individual Performance Criteria and Standarts, Individual Performance Results, Implementation Fields for Individual Performance Results
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Kamu kurumlarının stratejik planlarında ve daha üst politika belgelerinde belirlenen amaç ve hedeflerine ulaşabilmeleri, başarılı olabilmeleri kurumsal performans ve kamu görevlilerinin bireysel performanslarının belli bir düzeyde olmasını gerektirmektedir. Kamu çalışanlarının bireysel performanslarının değerlendirilmesini sağlayacak bireysel performans yönetim sistemi kurulması, bireysel performans değerlendirme kriter ve standartları ortaya konması, her çalışanın performans hedefinin belirlenmesi, bireysel performansın ölçümü ve değerlendirilmesi ile sonuçlarının uygun alanlarda kullanılması kamu kurumlarının ve kamu görevlilerinin başarı düzeyinin artırılmasında önem taşımaktadır. Performans yönetiminin tüm süreçlerinde iletişim sağlanmalı, performans değerlendirme sonuçları, insan kaynakları yönetimi süreçlerinde sonuç doğurmalıdır. Özellikle beklenen performansı gösteren çalışana yeterli performans ödemesi yapılmalıdır. Ancak performans ödemesinin bir motivasyon aracı olduğu unutulmamalı, çalışma barışını bozmayacak oranlarda olmasına da dikkat edilmelidir. Yine yüksek performans odaklı kamu kurumları oluşturulması ve bu kurumlarda yüksek performans gösterebilecek çalışanların istihdamı, performans değerlendirmesinde yetkinliklerin dikkate alınması, kamu görevlilerinin yetkinliklerinin belirlenmesi ve bu yetkinliklerden yararlanılması, kamu çalışanlarının sınıflandırma sistemlerinin bireysel performans değerlendirmesine ve ödüllendirilmesine uygun hale getirilmesi, 360 Derece Performans Değerlendirme gibi paydaşların ve vatandaşların da değerlendirme sürecine dahil edildiği yöntemlerden uygun şekilde yararlanılması, kamu yönetiminin etkinliğini artıracak, küreselleşen, rekabet odaklı dünyada ülkemizin rekabet gücünü artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Governmental organisations' and public employees'performance is needed to be at a level to reach aims and objectives determined in strategic plans and high level policy documents. To form an individual performance management system which will achieve public empoleyees'performance assesment, to determine individual performance criterias and standarts, specifying performance objectives for each employee, to measure and assess individual performance and use the results in proper fields; is curicial for achievement of governmental organisations and increasing success level of public employees. Through all processes of performance management, communication must be essential and performance assessment results should be used in human resources management. Especially, performance based payment must be made to eployees whose performance is higher than expected.. But it souldn't be forgotten that performance based payment is a tool for motivation and be noted that the amount of payment sholdn't be as high as disaffect working environment and peace. To organise new high performance based governmental organisations, to employ people who have proficiency and competency, being capable of showing high performance, proficiency and skills to be taken care of, to determine public employees' skills and proficiency and use them, to reorganise classification system of public employees so that it will be in compliance with the performance manegement and rewarding system, to benefit from methods like 360 Degrees Performance Appraisal System which is suitable for all stakeholders like citizens to be included in appraisal system, will increase efficiency of Public Administration and increase competition power in global and competion based World.