Panoptikonun bireysel performansa etkisi: Türkiye nüfus müdürlüklerinde bir araştırma
The effect of panopticon on individual performance: A research in population directorates in Türkiye
- Tez No: 749383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KARAYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Panoptikon, Dışsal Sorumluluk, Negatif Panoptikon, Pozitif Panoptikon, İzlenme Bilinci, Bireysel Performans, Nüfus Müdürlüğü, Panopticon, External Responsibility, Negative Panopticon, Positive Panopticon, Monitoring Awareness, Individual Performance, Population Directorate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Nüfus Müdürlükleri'nde yapılan bu çalışmanın amacı; resmî kurumlarda Performans değerlendirme sistemlerinin oluşturulmasına yönelik Panoptikon ile Bireysel Performans arasındaki etkiyi tespit etmektir. Türkiye genelinde 345 Nüfus Müdürlüğü çalışanı ile anket uygulaması yapılmış ve elde edilen veriler SPSS 22 proğramı ile analiz edilmiştir. Panoptikon'un alt boyutları olan Dışsal Sorumluluk, Pozitif Panoptikon, Negatif Panoptikon ve İzlenme Bilinci ile Bireysel Performans arasında; Anova, Kolmogorov-Smirnov, Korelasyon, Regresyon, Frekans ve Faktör analizleri yapılmıştır. Çalışanların Dışsal Panoptikon ve Negatif Panoptikon algıları ile Bireysel Performans algıları arasında pozitif yönlü çok düşük dereceli bir ilişki olduğu; İzlenme Bilinci ve Pozitif Panoptikon algıları ile Bireysel Performans algılarının birbirlerinden etkilendikleri saptanmıştır. Bu sonuçlarla birlikte Panoptikon'un Bireysel Performans üzerinde düzenleyici rolü vardır hipotezi kabul edilmiştir. Bu çalışmanın analiz sonuçlarına göre tasarlanan Performans Yönetim Sistemi (PYS), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS)'e uyarlanmak üzere onaylanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study carried out in the Population Directorates; The aim is to determine the effect between Panopticon and Individual Performance for the establishment of Performance evaluation systems in official institutions. A survey was conducted with 345 Population Directorate employees across Türkiye and the data obtained were analyzed with the SPSS 22 program. Between the sub-dimensions of Panopticon, External Responsibility, Positive Panopticon, Negative Panopticon, Being Being Watched, and Individual Performance; Anova, Kolmogorov-Smirnov, Correlation, Regression, Frequency and Factor analyzes were performed. It was found that there is a very low degree positive correlation between the employees' perceptions of External Panopticon and Negative Panopticon and their Individual Performance perceptions; It was determined that the perceptions of Watch Awareness and Positive Panopticon and Individual Performance perceptions were affected by each other. With these results, the hypothesis that Panopticon has a regulatory role on Individual Performance was accepted. The Performance Management System (PMS), designed according to the analysis results of this study, has been approved by the General Directorate of Population and Citizenship Affairs to be adapted to the Central Population Management System (MERNIS).