Mizah dergilerinin kültürel iktidar mücadelesindeki yeri: Hacamat dergisi örneği
The place of humor magazines in the cultural power struggle: The example of Hacamat magazine
  1. Tez No: 587360
  2. Yazar: MURAT GÜRGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN YILDIRMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel İktidar, Muhafazakarlık, Mizah, Karikatür dergileri, Hacamat, CulturalPower, Conservatism, Humor, CartoonMagazines, Hacamat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu tez çalışmasının yazıldığı dönem itibarıyla Ak Parti, 17 yıldır Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde siyasal iktidardadır. Parti, bu süre boyunca tabii olarak Türkiye siyasetinde önemli bir dönüşümün öncüsü olmuştur. Bu dönüşümün siyaset ve ekonomi ayağında, oy oranı ve maddi varlık gibi daha somut ve teknik sermaye biriktirilmiş, ilgili alanların dönüşümünde bundan istifade edilebilmiştir. Bizzat hareketin lideri, tez çalışmasında da alıntılandığı üzere, siyaset ve ekonomi ayağındaki dönüşümden memnun kalındığını, çok ilerleme kaydedildiğini iletirken, kültür ayağındaki dönüşümün eksik ve güçsüz kaldığını ifade etmektedir. Bu tez çalışması da ilgili yakınmaya konu olan mücadelenin sürdüğü kültürel iktidar alanına odaklanmaktadır. Odağın özelleştiği alt başlık ise karikatür dergileridir. Tezde, öncelikle kültürün toplumsal ilişkileri ve bununla asıl kast edilmek istenen anlamıyla toplumsal eşitsizlikler üzerindeki belirleyici, dönüştürücü rolüne değinilmektedir. Kültürün ilgili rolünden hareketle, toplumsal alandaki meşru yargıları belirleme tekelini elde etme mücadelesine katılan muhafazakâr kültürel üretimin referansları üzerinde durulmaktadır. İlgili muhafazakâr kültürel üretim referanslarının toplumsal eşitsizliklerin yeniden üretimi ve kültürel iktidar mücadelesi bağlamındaki rolüne, kültürel dönüşüm ayağındaki eksikliği tamamlamaya siyasi iktidar partisi safında talip olan Hacamat dergisi incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
At the time of writing this thesis, Ak Parti has been in political power for 17 years under the leadership of Recep Tayyip Erdoğan. Party, of course, during this time, as has been the leader of a major political transformation in Turkey. In the political and economic pillars of thistransformation, more concrete and technical capital, such as the ratio of votes and tangible assets, was accumulated and could be utilized in the transformation of related fields. The leader of the movement, as quoted in his dissertation, statesthat he is satisfied with the transformation in the political and economic pillars and that progress has been made and that thetransformation in the cultural pillars remains weak and weak. This thesis focuses on the area of cultural power in which the struggle, which is the subject of the complaint, continues. The focus of the subtitle is cartoon magazines. In this thesis, firstly, the social relations of culture and the decisive and transforming role of social inequalities in the literal meaning is mentioned. Based on the relevant role of culture, the emphasis is on the references of conservative cultural production that participates in the struggle to attain the monopoly of determining legitimate judgments in the social sphere. The role of the relevant conservative references of cultural production in the context of the reproduction of social inequalities and the struggle for cultural power, and the fulfillment of the lack of cultural transformation, are examined by the journal of Hacamat, who aspire to the political ruling party.