'Güldür Güldür Show' adlı televizyon tiyatrosunun metinlerinde mizah dili
The language of humor in the texts of the television theater named 'Güldür Güldür Show'
- Tez No: 587492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Radyo-Televizyon, Linguistics, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Gülme, Mizah Dili, Güldür Güldür Show, Laughter, The Language of Humor, Güldür Güldür Show
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma“Güldür Güldür Show”adlı televizyon tiyatrosunun metinlerinde mizah dilinin niteliklerini incelemek amacıyla yazılmıştır. Söz konusu çalışmanın giriş bölümünde tez hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde gülme, gülmenin işlevselliği ve gülme çeşitleri ele alınmıştır. Dil ile mizahın ilişkisini belirleyebilmek için insanı güldüren sebepler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde tıpkı şiir dilinde olduğu gibi günlük dilden farklılaştığı gözlemlenen mizah dilini yaratan dil oyunları örneklenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise“Güldür Güldür Show”adlı televizyon tiyatrosunun metinlerinde mizah dilinin kullanımı tespit edilmiştir. Tespitler, Prof. Dr. Asiye Mevhibe COŞAR'ın yönetiminde gerçekleştirilen Çiğdem USTA'nın“Karagöz Metinlerinden Günümüz Gülmece Metinlerine Gülmece Dili”adlı çalışmasındaki mizah dili teorisi esas alınarak yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmanın sonucu tartışılmıştır. Bu çalışmada hareket komiği, olay komiği yanında dil ile yapılan mizahı da içeren“Güldür Güldür Show”da dilin mizahı yaratmadaki rolü ilk kez tespit edilmiştir. Mizah dili yönünden çok zengin olan söz konusu komediye ait bir araştırma bulunmamasından dolayı çalışma özgün değer taşımaktadır. Böylece bu araştırma mizah alanında dilin işlevselliğini somutlaştırmaya yönelik bir inceleme olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis has been written to examine the humor language in“Güldür Güldür Show”which is TV show from the perspective of modern humorousness. In the introduction part of the study, information, about the thesis is given. In the first chapter, the laughing, its functionality and the sorts of laughing are defined. The reasons which make people laugh are clarified to fıgure out the relation between language and humor. In the second chapter, the language games that create the language of humor, just like in poetry it is observed to be different from the daily language, are tried to be sampled. In the third chapter, it is tried to be sampled how humor language was used in“Güldür Güldür Show”. Findings, ıt was made based on the humor language theory of Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem USTA's“The Language of Humour: From the Texts of Karagöz to Nowaday's Humour Texts”conducted by Prof. Dr. Asiye Mevhibe COŞAR's. In the final chapter, all findings are discussed. In this study, the role of language in creating humor for the first time was determined in“Güldür Güldür Show”which includes movement comic, event comic as well as humor made with language. The study is of original value since there is no research on the comedy, which is very rich in humor. Thus, this research has been put forward as a study to concretize the functionality of language in the field of humor.