Kamu spor örgütlerinde x ve y kuşakları iş motivasyonunun örgüt iklimi algısı açısından incelenmesi
Examining job motivation of generation x and y in public sports organizations in terms of organizational climate perception
- Tez No: 926734
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA PERVİN BİLİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İş Motivasyonu, Örgüt İklimi, Spor Örgütleri, X Kuşağı, Y Kuşağı, Job Motivation, Organizational Climate, Sports Organizations, Generation X, Generation Y
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Örgütlerin hedeflerine ulaşması için yüksek motivasyonlu çalışanlara ihtiyacı vardır. Yapılan araştırmalar, çalışanların motivasyonlarının farklı örgütsel değişkenler tarafından etkilendiğini ortaya koymaktadır. Örgüt iklimi çalışanların motivasyonlarını ve örgütsel başarıyı etkileyen önemli bir değişkenler grubudur. Birlikte çalışan kuşakların bu örgütsel değişkenlerden etkilenme düzeylerinin farklılaşabileceği varsayımıyla tasarlanan bu çalışmanın ana gerekçesi; kuşakları, bireylerin sadece biyolojik özellikleri ile değil, toplumsal süreçte sosyo-kültürel, ekonomik ve yönetsel koşulların etkisi ile oluşan ortak bir bilinç doğrultusunda ele alarak incelemektir. Bu bağlamda, kamu spor örgütlerinde çalışan X ve Y kuşaklarının örgüt iklimi algısının iş motivasyonunu nasıl etkilediğini ortaya koymak bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Bu tez çalışması, nicel bir araştırma olup tarama modelinde ilişkisel ve karşılaştırmalı olarak tasarlanmıştır. Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez ve taşra örgüt çalışanlarının oluşturduğu 2062 çalışan örneklem grubunu oluşturmuştur. Çalışmanın veri toplama araçları;“Kişisel Bilgi Formu”, Bilir (2005) tarafından geliştirilen“Örgüt İklimi Ölçeği”ile Dündar ve ark. (2007) tarafından geliştirilen“İş Motivasyonu Ölçeği”dir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik testleri, çoklu doğrusal regresyon analizi ve karşılaştırmalar için bağımsız gruplar t testi yapılmıştır. Bu tez çalışmasının bulgularına göre; X kuşağının içsel motivasyonu ile işe bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır ve örgüt iklimi içsel motivasyonun %12'sini açıklamaktadır. Dışsal motivasyon ile bürokratik iklim, destekleyici iklim, işe bağlılık ve iletişim arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır ve örgüt iklimi dışsal motivasyonun %21'ni açıklamaktadır. Y kuşağında ise içsel motivasyon ile bürokratik iklim, destekleyici iklim, yenilikçi iklim ve işe bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır ve örgüt iklimi içsel motivasyonun %13'nü açıklamaktadır. Dışsal motivasyon ile bürokratik iklim, destekleyici iklim, iş doyumu ve iletişim arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır ve örgüt ilkimi dışsal motivasyonun %20'ni açıklamaktadır. Ayrıca X ve Y kuşağının içsel ve dışsal motivasyon ve örgüt iklimi boyutlarından bürokratik iklim ve işe bağlılık, arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir. Sonuç olarak X ve Y kuşağının örgüt iklimi algısının, iş motivasyonunu belli oranda yordadığı ifade etmekle birlikte, yordama oranlarına bakıldığında, farklı değişkenlerin de devrede olabileceği düşünülebilir. İş motivasyonu ve örgüt iklimi algısı X ve Y kuşaklarına göre farklılaşmaktadır. Elde edilen sonuçlar ışığında spor örgütlerinde çalışan örgüt iklimi algısına göre farklı motivasyon kaynakları ile kuşaksal farklılıklar olduğunu ifade edebiliriz. Bu nedenle bu çalışma, kamu spor örgütlerinde çalışan X ve Y kuşaklarının örgüt iklimi bağlamında nasıl motive edileceğine dair bir fikir vermektedir.
Özet (Çeviri)
Organizations require highly motivated employees to achieve their goals. Research has revealed that employee motivation is influenced by various organizational variables. The organizational climate is a significant group of variables that affect employee motivation and organizational success. The primary rationale of this study, designed with the assumption that different generations working together may be affected differently by these organizational variables, is to examine generations not only through their biological characteristics but also through a common consciousness formed by sociocultural, economic, and managerial conditions in the social process. In this context, the aim of this study is to reveal how Generation X and Y employees' organizational climate perception of working in public sports organizations affects their job motivation. This thesis is a quantitative research study that was designed using a relational and comparative survey model. The sample group consisted of 2062 employees working in the central and provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports. The data collection tools used in this study were the“Personal Information Form,”the“Organizational Climate Scale”developed by Bilir (2005), and the“Job Motivation Scale”developed by Dündar et al. (2007). Descriptive statistical tests, multiple linear regression analysis, and independent groups t-test were used for data analysis. According to the findings of this thesis study, there is a significant relationship between intrinsic motivation and job commitment for Generation X, and organizational climate explains 12% of intrinsic motivation. There is a significant relationship between extrinsic motivation and bureaucratic climate, supportive climate, job commitment, and communication, with organizational climate explaining 21% of extrinsic motivation. For Generation Y, there is a significant relationship between intrinsic motivation and bureaucratic climate, supportive climate, innovative climate, and job commitment, with organizational climate explaining 13% of intrinsic motivation. There is also a significant relationship between extrinsic motivation and bureaucratic climate, supportive climate, job satisfaction, and communication, with organizational climate explaining 20% of extrinsic motivation. Additionally, significant differences were found between Generations X and Y in terms of intrinsic and extrinsic motivation and the organizational climate dimensions of bureaucratic climate and job commitment. In conclusion, while the organizational climate perception of Generation X and Y predicts job motivation to a certain extent, it is possible that other variables may also be at play given the prediction rates. Job motivation and organizational climate perception differ among Generations X and Y. Considering the results, it can be stated that there are different motivational sources and generational differences in relation to the perception of an organizational climate among employees in sports organizations. Therefore, this study provides insight into how Generation X and Y employees in public sports organizations can be motivated in the context of an organizational climate.