X, Y ve Z kuşak çalışanlarının esnek çalışmaya yönelik tutumlarının Eskişehir ili kapsamında karşılaştırılması
The comparison of the attitudes of X, Y and Z generationsemployee's towards flexible work in the scope of Eskişehirprovince
  1. Tez No: 612510
  2. Yazar: SURAJ BAYRAMOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI GEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Esnek Çalışma, Tutum, Generation X, Generation Y, Generation Z, Flexible Working, Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Toplumsal, siyasal, teknolojik, ekonomik değişimler insanlar üzerinde tarih boyunca etkili olmuştur. Bu değişimler insanların çalışma hayatına yönelik düşüncelerini ve tutumlarını da etkilemiştir. Yıllar geçtikçe ve yeni kuşaklar çalışma hayatına dahil oldukça iş görme şekillerinin de bu değişime ayak uydurması zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı Eskişehir ilinde çalışmakta olan X, Y ve Z kuşağı çalışanlarının esnek çalışmaya yönelik tutumlarının karşılaştırılmasıdır. Ayrıca demografik değişkenlerin kuşaklar özelinde esnek çalışmaya yönelik tutumlara olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma bir nicel araştırmadır. Örneklemini Eskişehir'de çalışmakta olan X, Y ve Z Kuşağı mensupları oluşturmaktadır. Veriler, anket tekniği ile toplanmış, SPSS 25 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilip, yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda kuşakların esnek çalışmaya yönelik tutumlarının olumlu olduğu görülmüştür. Y ve Z Kuşağı'nın X Kuşağına göre esnek çalışmaya daha fazla yatkın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kuşakların esnek çalışmaya yönelik tutumlarını etkileyen demografik değişkenler ve çalışma şekli değişkeni ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The social, political, technological and economic changes have influenced people throughout history. These changes also affected people's thoughts and attitudes towards working life. Tuhus Year after year and as new generations are involved in working life, it has become necessity that adapt to this change The aim of this study is to compare attitudes towards flexible working whose are members of the X, Y and Z Generations in working Eskisehir. Futhermore, it was aimed to examine the effect of demographic variables on attitudes towards flexible working within generations. This study is a quantitive research. The samples are composed of members X, Y and Z Generations who are working in Eskisehir. The data were collected by survey technique and statistical analyzed using SPSS 25 package programme and interpreted. As a result of the study, attitudes of generations about flexible working was considered positive. It is concluded that generation Y and Z have more tend to flexible working than Generation Z. Demographic variables and working style variables that affect the attitudes of the generations towards flexible work are presented.