Modern sanat müzesi etkinliklerinin ilköğretim ve lise öğrencilerinin görsel sanata ilişkin tutumlarına etkisi
The effect of modern art museum activities on primary and high school students' attitudes about visual art
  1. Tez No: 587638
  2. Yazar: ZEYNEL ABİDİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, müzecilik, eğitim, baksı, sanatsal algı, Museum, museology, education, baksı, artistic perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmada modern sanat müzesi etkinlerinin ilköğretim ve lise öğrencilerinin görsel sanata ilişkin tutumlarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda yapılan çalışma sonuçlarına göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Görsel Sanatlar derslerinin yeniden tasarlanması ve programlarının revize edilmesine yönelik öneriler sunmak araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Yöntem: Araştırma, tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma evreni Bayburt ili sınırları içinde yer alan ilköğretim ve lise öğrencilerinden oluşmakta olup çalışma örneklemi ise Bayburt ili genelinde ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde öğrenim görmekte olan ve Baksı Müzesindeki etkinliklere katılan ve katılamayan toplam 89 ilköğretim ve lise öğrencileridir. Araştırmada veri toplamak için araştırmacı tarafından araştırma amacına uygun olarak geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Bulgular: İlköğretim ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin sanatsal gelişimlerine müzelerdeki atölye çalışmalarının etkisi incelenmiştir. Öğrencilerin atölye çalışmalarına katılmaları halinde sanata bakış açılarının atölye çalışmasına katılmayanlara göre farklılık gösterip göstermediği ile ilgili bulgular farklı değişkenlere göre değerlendirilmiştir Sonuç: Araştırmaya katılan öğrencilerden elde edilen bulgulara göre öğretim çağındaki çocukların müzeler tarafından yapılan sanat eğitimi etkinliklerine katılarak okul hayatına pek çok yönden olumlu katkı sağlayabileceği, buradan yola çıkılarak müzelerdeki atölye ortamlarının okul ortamlarına uygulanması durumunda ulusal çapta sanatsal gelişim sağlanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to determine the contribution of modern art museums to the artistic development of primary, secondary and high school students. According to the results of our study, it is among our aims to provide suggestions for the redesign of Visual Arts courses conducted by the Ministry of National Education and revision of their programs. Method: The research is a descriptive survey model. The target population of the study consists of the primary and high school students in Bayburt province. The sample of the study consists of 89 primary and high school students attending the primary, secondary and high schools in Bayburt participating or not participating the activities in the Baksı Museum. In order to collect data, a questionnaire developed by the researcher in accordance with the research purpose was used. Findings: The effects of workshops in museums on the artistic development of primary and secondary school students were examined. Findings of whether students' attitudes to art differ from those who did not participate in the workshop were evaluated according to different variables. Conclusion: According to the findings obtained from the students participating in the research, it is concluded that school-age children can contribute positively to school life by participating in art education activities carried out by museums and from this point of view, it is concluded that artistic development can be achieved at national level if workshop environments in museums are applied to school environments.